— Ką čia skaitai? — paklausiau.
Atikus pažiūrėjo į viršelį.
— Džemio knygą. „Pilkoji šmėkla“.
Man bematant išlakstė visi miegai.
— Kodėl tu ją skaitai?
— Nežinau, mieloji. Pasitaikė po ranka. Nieko panašaus dar nebuvau skaitęs, — paaiškino jis.
— Atikau, prašau, paskaityk garsiai. Ji labai baisi.
— Ne, — pasakė jis. — Šiai dienai užteks baisybių.
— Aš visai nebijojau, Atikau.
Jis kilstelėjo antakius, ir aš paaiškinau:
— Tik tada pasidarė baisu, kai ėmiau viską pasakoti misteriui Teitui. O Džemis visiškai nebijojo. Aš jį klausiau, ir jis sakė, kad nebijo. Ir išvis baisu būna tik knygose.
Atikus prasižiojo ir jau buvo kažką besakąs, bet nutylėjo. Jis ištraukė nykštį iš vidurio knygos ir atvertė pirmą puslapį. Aš prisislinkau ir padėjau galvą jam ant kelių.
— Hm, — krenkštelėjo Atikus. — Seketeris Hikinsas, „Pilkoji šmėkla“. Pirmas skyrius...
Pasiryžau neužmigti, bet lietus šnarėjo taip švelniai, taip šilta buvo kambary, ir Atikaus balsas skambėjo taip jaukiai, ir taip gera buvo ant jo kelių, kad aš užmigau.
Rodos, tik po kelių sekundžių pajutau, kad Atikus švelniai baksnoja mane bato galu. Jis pakėlė mane nuo žemės, pastatė ant kojų ir nuvedė į kambarį.
— Viską girdėjau, — sumurmėjau aš. — Ir visai nemiegojau, tu skaitei apie laivą ir Tripirštį Fredą.
Jis atsegė mano petnešas, priglaudė prie savęs ir nuvilko kombinezoną. Laikydamas mane viena ranka, kita prisitraukė artyn mano pižamą.
— Aha, visi jie manė, kad jaunasis Stouneris verčia jų klubą aukštyn kojomis ir visur laisto rašalą, ir...
Jis nuvedė mane prie lovos ir pasodino. Užkėlė mano kojas ant lovos ir pakišo mane po antklode.
— Ėmė jį persekioti, bet niekaip negalėjo nutverti, nes nežinojo, kaip jis atrodo. Ir žinai, Atikau, pagaliau visi suprato, kad jis ničnieko nebuvo padaręs... Iš tiesų, Atikau, jis buvo visai neblogas...
Atikus užtraukė antklodę man iki smakro ir apkamšė.
— Beveik visi žmonės pasirodo neblogi, kai juos galų gale imi suprasti.
Jis užgesino šviesą ir nuėjo pas Džemį. Jis ten sėdės visą naktį, sėdės ten ir iš ryto, kai Džemis atsibus.
Išnašos
1066 metais prie Hastingso sumušęs anglosaksus, Normandijos hercogas Vilhelmas I tapo Anglijos karaliumi.
Džonas Veslis - metodizmo pradininkas Anglijoje (1703-1791).
Pagal Celsijų - 9 laipsniai.
1820 metais įvykęs pietiečių ir šiauriečių sandėris dėl vergijos apribojimo.
Pagal Celsijų - 32 laipsniai.
Donkey (angl.) - asilas. Šiuo žodžiu pravardžiuojama Demokratų partija.
„Per kančias į žvaigždes“ (lot.).