Марія Конопницька - Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi

Здесь есть возможность читать онлайн «Марія Конопницька - Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi» — ознакомительный отрывок электронной книги совершенно бесплатно, а после прочтения отрывка купить полную версию. В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Город: Харків, Год выпуска: 2018, ISBN: 2018, Жанр: literature_19, Сказка, на украинском языке. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.

Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi: краткое содержание, описание и аннотация

Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.

Марія Конопницька (1842–1910) – польська письменниця, поет, новеліст, літературний критик і публіцист, автор творів для дітей і юнацтва. Ці твори не втратили популярності донині, особливо казка «Про краснолюдків та сирітку Марисю», яка перекладена багатьма мовами та неодноразово перевидавалася.
Ця казкова повість складається з безлічі різних історій, що відбуваються з чарівними істотами – краснолюдками, які, перезимувавши у своєму підземному царстві, навесні піднялися на поверхню. Вони охоче спілкуються з дітьми, бо тільки ті можуть їх бачити. А щодо дорослих, то, як і у кожній казці, допомогу отримують лише добрі та працьовиті, а жадібні та злі бувають покарані. Так, краснолюдки змогли зробити бідного селянина багатим а його дітей здоровими і сильними, а ще допомогли сирітці Марисі знайти родину. І тільки закінчивши всі справи, вони повертаються до свого підземного царства.

Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi — читать онлайн ознакомительный отрывок

Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.

Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Защеміло серце в щиросердечного малюка. Він прискорив крок, підійшов до дівчинки і запитав:

– Чого ти плачеш, дівчинко, хто тебе скривдив?

Марися здригнулась і, віднявши рученята від обличчя, дивилася на Підземка широко розплющеними очима, не в змозі промовити й слова з великого подиву.

А він знову:

– Не бійся, дитино, я тобі добра бажаю.

– Боже! – шепнула Марися. – Що воно таке? Мале, як лялька, а говорить, як людина. Матінко, я боюсь!

Вона вже хотіла тікати геть з цієї гірки, піднявши догори руки, як птах крила.

Але Підземок заступив їй дорогу й сказав:

– Не тікай, дівчинко, я краснолюдок Підземок і хочу тобі допомогти.

– Краснолюдок? – повторила тихо Марися. – Тож я знаю! Якось матуся розказувала мені, що краснолюдки добрі.

На це Підземок із великою радістю відгукнувся:

– Матуся говорила тобі щиру правду. Я хотів би подякувати їй за це.

Та Марися смутно схилила свою золоту голівку:

– Померла вже моя матуся…

– Померла? – повторив сумно Підземок. – Ой, тяжке це слово! Навіть камінь легший від нього.

Покивав головою, зітхнув, а потім запитав:

– Як же звали твою матусю?

– Кукулина… – відповіла Марися.

– Кукулина?… Он як, добродійко ти моя… А ми ж знайомі! А ти, дівчинко, не хто інша, як та мала Марися, що то оченята жмурила, то ронила срібні сльози тоді, коли злюща баба мало не вбила мене? Ой, королівно моя! Ото ж ми зустрілися! Ото щаслива доля звела нас! Кажи, наказуй, що мені робити, щоб допомогти тобі в цьому важкому горі?

Але Марися, згадавши про свою халепу, ще сильніше почала плакати.

– Ні-ні! – говорила, плачучи. – Ніщо не втішить мене…

Стояв перед нею Підземок і, поклавши люльку на плече, заспокоював її найщирішими словами:

– Шкода, – говорив, – твоїх голубих оченят, панночко, на такий гіркий плач.

А Марися:

– Я не панна, я сирітка Марися.

– Тим більше хочу допомогти тобі, що ти сирота. Заради Бога, досить сліз! Де ж хата твоя?

– Нема в мене хати! Господиня, в якої я пасла гуси, вигнала мене.

– Ото лиха, нечесна жінка! – сказав обурено Підземок. А Марися швидко:

– Ні-ні, це я погана, це я нечесна! Через моє недбальство лис подушив усі гуси. Ой, гусоньки мої, гуси! – заголосила з новою хвилею жалю і, знову затуливши рученятами очі, заридала.

Прибрав Підземок рученята від обличчя дівчинки і каже:

– Плач нічого не поможе. Треба вертатися додому.

– Ні-ні! – повторила Марися ще жалібніше. – Не можу, не хочу вертатись! Піду світ за очі… У ліс піду. Піду, куди очі дивляться.

– А що ж ти думаєш робити в лісі? Світ – це ж не грядка, щоб обійти його довкола. Навіщо така покута?

Тут він почав смикати свої сиві вуса, подивився в землю і згодом сказав:

– Може б, я знайшов раду на це? Якби-то заплатити господині за гусей… Багато їх було?

Але Марися зайшлася страшенним плачем, примовляючи:

– Що мені з того, як уже вони неживі? Як подушені, побиті? Ой, лишенько моє!

Бачачи такий великий і невтішний жаль, Підземок задумався і дивився в землю, знову посмикуючи сивого вуса. Нарешті сказав:

– Ну то коли так – то нема ради, треба йти до королеви Татри. Лише вона одна може зарадити.

Почувши це, Марися швидко підвела личко, засвітились оченята – дві блакитні зірки, в яких загорілась надія, і спитала:

– А вона добра?

– Бачу, що ти розсудлива не по роках, – відповів Підземок, – бо не питаєш, чи вона сильна, а тільки, чи добра. І справді, що варта сила без доброти? Нічого і ще менше. Отже, коли так підбадьорюєш мене своїм добрим розумом, то вирушаймо в далеку і трудну дорогу – я радий буду допровадити тебе до королеви Татри, бо сирітські сльози заслуговують на розраду і всіляку допомогу.

Тоді Марися встала, витерла очі і сказала просто:

– То ходімо!

І вони пішли.

Добрі часи

I

– Куди нас повезе цей чоловік? – питали один одного краснолюдки, сидячи на возі бідного Скробека і турбуючись про долю двох своїх товаришів – Підземка і Кошалека-Опалека, що запропастилися десь у дорозі.

– Треба було б заїхати до якогось короля, щоб наш ласкавий володар мав добру компанію і щоб ніхто не зневажив його честі, – обізвався генеральний писар Котяче Очко.

– Добре було б, – підтвердив паж Кружальце і смачно облизався. – У королів, чував я, їдять найжирніші і найсолодші страви і щодня печуть калачі. От де можна поживитись!

– Краще помовчав би! – гримнув на нього Соломинка, напрочуд худий і тонкий. – І так уже ледве ходиш, став як барило. Ось-ось утратиш посаду, бо наш милостивий король візьме собі іншого, щоб носив за ним пурпурову мантію.

Читать дальше
Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Похожие книги на «Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi»

Представляем Вашему вниманию похожие книги на «Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.

Отзывы о книге «Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi»

Обсуждение, отзывы о книге «Про краснолюдків та сирітку Марисю = O krasnoludkach i sierotce Marysi» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.

x