Сергій Недоруб - Пісочний Годинник
Здесь есть возможность читать онлайн «Сергій Недоруб - Пісочний Годинник» весь текст электронной книги совершенно бесплатно (целиком полную версию без сокращений). В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Жанр: Фантастика 1. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.
- Название:Пісочний Годинник
- Автор:
- Жанр:
- Год:неизвестен
- ISBN:нет данных
- Рейтинг книги:3 / 5. Голосов: 1
-
Избранное:Добавить в избранное
- Отзывы:
-
Ваша оценка:
- 60
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Пісочний Годинник: краткое содержание, описание и аннотация
Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «Пісочний Годинник»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.
Пісочний Годинник — читать онлайн бесплатно полную книгу (весь текст) целиком
Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «Пісочний Годинник», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.
Интервал:
Закладка:
Розділ 22.
Чорний Кристал
Пролунав звук впавшого на підлогу дрібного предмету — Сенатор нарешті витягнув кулю з власного плеча. З легкою гримасою
він поводив рукою в різні боки, повернув обличчя до сталкерів і з напругою посміхнувся.
— Тепер набагато краще, — сказав шаман, прибираючи ніж.
Марк байдуже дивився в спинку його сидіння, ні про що не думаючи. Він був абсолютно вимотаний. У нього не залишилося
не тільки думок, але навіть відчуттів.
— Навіть не знаю, що і сказати, — вимовив Борланд з сумбуром в голові. Він дивився на затихлого Горіха, який так само
лежав біля його ніг в проході. Молодий сталкер був ще живий і дихав більш спокійно. Борланд не знав, добра це ознака чи погана.
— Історія Марка не з тих, вислухавши які, потрібно що-небудь обов'язково говорити, — прорік Сенатор, відриваючи шматок
матерії від внутрішньої підкладки плаща, щоб перев'язати їм рану. — Марк, я дякую тобі за те що ти звільнився від цього тягаря.
— Я лише зробив його важчим, — гірко сказав Марк.
Сенатор туго затягнув плече прямо поверх плаща, діючи однією лише здоровою рукою. Вставши з місця, він випрямився, подивився
в стелю кінозалу і обернувся всім тілом до сталкерів. Легка усмішка осяяла його обличчя додавши йому трохи більш здоровий вираз.
— Є ще дещо, заслуговуюче вдячності до тебе, — сказав він. — Я дякую тобі за те, що ти провів мене через Заслін. Я ніколи
б не подумав, що він чутливий до музики. Воістину, це краще з мистецтв.
— Завжди будь ласка, — відповів Марк.
— А перед тобою, Борланд, — продовжував Сенатор. — Я хотів би вибачитися.
— За що? — запитав Борланд.
Сенатор не відповів, дивлячись на нього з очікуванням і доброю, цілющою усмішкою. Борланд провів поглядом в різні боки,
наморщив лоб, потер його рукою. Знову подивився на Сенатора.
— Стривай... — почав він.
Сенатор кивнув. Борланд витягнув до нього палець.
— Ти як давно з нами ходиш?
Марк обернувся до напарника.
— Ти про що? — запитав він, але Борланд тільки відмахнувся від нього, знову звернувшися до Сенатора:
— Я не пам'ятаю, щоб я набирав тебе в команду.
— Ти і не набирав, — втомлено сказав йому Марк. — Сенатора в команду привів я. Ти лише затвердив.
— Затвердив? — перепитав Борланд. — Я?
Марку раптово стало холодно. Борланд дивився на Сенатора так, немов бачив його вперше в житті.
— Так, — підтвердив Сенатор. — Ось за це я і хочу перед тобою вибачитися.
Борланд моргнув разів десять, перш ніж зміг щось сказати.
— Хто ти? — запитав він.
— Боюся, що я не зможу вам відповісти.
— Насправді, Сенатор, — промовив Марк з інтонацією людини, що переступила за грань, до якої йому було що втрачати. —
Ти постійно відкладав відповідь на це питання. Чи не пора сповідатися самому?
— Друзі мої, — сказав Сенатор, трохи повернувши голову. — Повірте, я не говорю вам не тому що стараюся щось приховати.
На питання про те, хто я, точної відповіді, зрозумілої вам, просто не існує.
— Ти не можеш хоч раз в житті відповісти прямо? — запитав Борланд.
Шаман підняв руку в проголосному жесті. Поправивши плащ, він відійшов трохи назад.
— Друзі, ви відчуваєте урочистість цього моменту? — запитав Сенатор, оглядаючи кінозал. — чи Усвідомлюєте ви, де ми
зараз з вами знаходимося і коли?
— Наш друг доживає останні хвилини, — сказав Борланд, дивлячись на Сенатора з підозрою. — Яке ще, до псевдопса, торжество?
— Будь-який шлях рано чи пізно добігає кінця, — сказав шаман, розводячи обома руками в різні боки. Завмерши в такій
позі, він втягнув носом повітря і закрив очі. — Твій шлях, Марк, закінчений. Не так, як ти планував, але закінчений. Борланд
тобі залишилося зробити зовсім трохи. А Горіху перед смертю належить дізнатись по собі, наскільки цінним може виявитися для
сталкера хабар.
— Що за фігню ти несеш, — запитав Борланд, встаючи з місця. — Який ще хабар? Як ти, хай йому біс, взагалі серед нас
виявився?!
Сенатор знов розплющив очі, і Марк помітив в них новий вираз. Шаман виглядав немов наново народженим. Здавалося, у
нього відкрилося друге дихання.
— А ось мій шлях ще не закінчений, — відповів Сенатор, продовжуючи власну попередню думку. — Марк, дозволь мені завершити
твою розповідь.
— Ти хочеш придумати для нас епітафію?
— Мені майже нічого додати, — продовжував Сенатор, ніби не помітивши репліки. — Ти все правильно обчислив. Дійсно, Зона
породжена Кристалом. Не тим каменем, що ти знайшов оббабіч дороги. А справжнім, набагато більшим в розмірах.
— У мене була така думка, — сказав Марк, не розуміючи до ладу, про що йдеться.
— Друже мій, — зітхнув Сенатор. — Якби ти відразу розказав мені про Кристал, все могло б скластися інакше. Але я не вважаю
це твоєю помилкою — ти правильно вчинив, що не відкрився нікому за час експедиції, і правильно, що відкрився зараз. Ти знаєш легенду про виконавця бажань?
Замість Марка відповів Борланд:
— В центрі Зони нібито знаходиться створивший її Моноліт. Кристал величезних розмірів. Говорять, що, якщо до нього дістатися,
то він виконає будь-яке бажання.
— Але він зробить це по-своєму, — кивнув Сенатор. — Це так.
— Звичайна сталкерська байка. Ти, до речі, від теми не відходь. Тобі булр задано пряме запитання.
Сенатор в хвилюванні обернувся до Марка.
— Друже мій, — сказав він. — Ти хоч розумієш, чим був Кристал, яким ти володів?
— Ми неначебто вже це з'ясували, — відповів Марк, безнадійно дивлячись на свої руки, яким вже не судилося знову торкнутися
до Кристала. — Копія іншого кристала, великого. Чи ти хочеш сказати...
Він не договорив, і Сенатор киснув з майже щасливим обличчям.
— Чорний Кристал не просто має відношення до Моноліту, — сказав він.
— Ти вважаєш, це його зменшена копія? — запитав Борланд. — Того самого Моноліту, якому поклоняються десятки фанатиків
Червоного Лісу?
— Ні, — відповів шаман. — не копія. Він є його частиною.
— Частиною?
Сенатор кивнув з прикритими очима.
— Моноліт дійсно існує, — вимовив він. — І він знаходиться в Зоні. В кілометрі від четвертого реактора. Він став причиною
виникнення Зони. Він контролює ментальним шляхом групу людей, що збилися в клан «Моноліт». І один з них був в нашій команді.
— Добра ідея, — гмикнув Борланд. — Списати все незрозуміле на якийсь Моноліт. А Ельфа віднести до «монолітовців».
— Так, я говорю про Ельфа, — погодився Сенатор. — Але це не ідея, як ти виразився. Я лише прагну відповісти на ваше
запитання, хто я.
— Розказуючи нам притчі, в той час, коли у нас навіть немає з собою пива?
Сенатор спохмурнів.
— Ви не слухаєте мене, — сказав він. — Ймовірно, мені доведеться вжити заходів.
Борланд, продовжуючи стояти, дивним чином змінився на обличч. Вийшовши з проходу між рядами крісел, він підійшов до Сенатора
і втупився на нього з очманілим виглядом.
— Що це було? — запитав він.
Марк щулився, дивлячись на нього. Він відчував, що вже не витримає ні єдиної несподіванки. Ніхто з його помічників не
був на себе схожий.
— Так, — коротко сказав Сенатор. — Це я.
Борланд відстрибнув на крок назад, його рука кинулася до пояса.
— Пістолета немає, — сказав йому Сенатор. — Ти віддав його Ельфу. Хіба ти і це забув?
— Марк! — крикнув Борланд. — Убий його!
Марк встав з місця.
— Ви зовсім з розуму посходили? — запитав він.
Борланд кинувся вліво, до першого ряду кінозалу, в центрі якого було складено зброю команди. Схопивши «грім», він націлився
Сенатору в голову.
— Це ти! — гаркнув він.
— Що ти робиш?! – з переляком крикнув йому Марк, підходячи ближче. — Опусти ствол!
— Убий його, Марк! — сказав Борланд із смертельною блідістю на обличчі.
— Ну ж бо, — говорив Сенатор, усміхаючись.
Марк вихопив «фору», поперемінно цілячись в кожного з членів команди, що залишилися.
— Що відбувається? — запитав він, задихаючись.
— Марк, — швидко сказав Борланд.
— Що?!
— Це контролер!
Посмішка Сенатора стала ширше, перетворившись на хижий оскал. Марк хотів сказати Борланду все, що він про нього думає,
але, помітивши очі Сенатора, що змінилися, замовк на місці.
— Так, я з тих, кого ви називаєте контролерами, — підтвердив Сенатор новим голосом, не схожим на колишній.
Борланд зручніше перехопив автомат, нервово облизуючи губи.
— Ти тримаєш нас?! – вимовив він.
— Ні, не тримаю, — відповів Сенатор.
— Чому у мене немає дзвону в голові?!
— Тому що тебе ніхто не контролює.
— Чому я не стріляю в тебе?!
Сенатор подивився на нього майже ласкаво.
— Ти сам не хочеш стріляти, — відповів він, продовжуючи стояти на місці.
Борланд трохи смикнув автоматом, потім опустив його. Марк дуже поволі зітхнув, сподіваючись, що зараз через спинки крісел
випірнуть виряджені в карнавальні наряди щасливі люди і крикнуть «Сюрприз!» — але чуда не відбулося.
— Ти не схожий на контролера, — сказав Марк, не знайшовши інших слів.
Сенатор махнув головою.
— Все де-що не так, — уточнив він колишнім голосом, від якого ніхто з присутніх відчувати себе краще не став. — Це
вони не схожі на мене. Розумієш? Вони не схожі.
— Ні, — відповів Марк. — не розумію.
Борланд повернувся до місця в першому ряді, на якому сидів спочатку. Впавши в крісло і трохи не зламавши його, він поклав
«грім» поряд, дивлячись на Сенатора, як на небезпечного злочинця, що випадково виявився поряд з ним на вулиці і якому в цей час по мегафону на стовпі оголосили амністію. Йому стало трохи краще, коли Марк сів поряд з ним.
Новоявленный контролер до їх компанії не приєднався.
— Вислухайте мене, — сказав Сенатор з блиском в очах. — Яким би незвичайним не здавалося те, що ви бачите в Зоні,
все йде на порядок дивніше. І для вас, і для нас.
— Для кого це, «для нас»? — запитав Марк.
— Для мого народу.
Борланд замахав руками на Сенатора.
— Валяйте, хлопці, — сказав він. — Я готовий до нової порції свіжих сенсацій. Шкода, Ельф не залишив мені сигарет. Зараз
був би самий час пуститися у всі тяжкі.
Сенатор відвернувся від них, щоб приховати вираз смутку.
— Для вас не стане новиною, що ви не одні у Всесвіті, — сказав він. — Для нас же це стало справжнім потрясінням. Дізнатися,
що зовсім поряд, в яких-небудь... втім, відстань між нашими будинками вам ніпрощо не скаже. Але ми були вражені коли зрозуміли, що можемо дістатися до цієї планети і заселити її. Не вважайте це актом агресії. Це властиво всім істотам.
Ви чудово знаєте, що ви самі, знайшовши нову землю, постаралися б колонізувати її.
Марк слухав його в повному спокої. Його найбільш божевільні теорії поступово знаходили підтвердження.
— Ми дуже схожі на вас, — продовжував Сенатор, вже не приховуючи від сталкерів печалі, що огорнула його. — Ви можете не вірити,
але ми обійшли вас в розвитку всього на якусь пару земних поколінь. Мабуть, вже через аналогічний термін ви нас обженете.
Він повністю скинув капюшон. На його обличчі виступила виснага, викликана тяжкими спогадами. Або то позначилася вогнепальна
рана в плечі.
— План був добрий, — сказав він. — Ми узяли кращих представників нашої цивілізації. По силі волі, по знаннях, по натхненності.
В їх число потрапив і я, один з найнікчемніших представників нової еліти. Кожний досконало освоїв вашу історію політичну структуру і психологію. У нас була майже повна база знань, накопичена вами за останні тисячоліття. Ми володіли
ментальною силою, телепатією і майже повним набором всіх тих якостей які в даний час майже повністю втрачені вами і переведені в категорію паранормальних явищ. Ми злилися в одну загальну мислячу
формацію. Ми стали Монолітом.
Контролер спрямував вдалину погляд своїх зелених очей.
— Наші фізичні оболонки розчинилися в Моноліті, — продовжив він. — Це було необхідно, щоб пройти через просторовий коридор.
І ми перемістилися, поклавши надію на всю нашу мудрість і благородність приховані в нас і ставші внутрішнім стрижнем Моноліту. Ми вибрали Чорнобиль, як якнайменш відвідуване вами місце. Крім того,
умови нашого існування майже рівні вашим, але не ідентичні. Нам необхідний цілющий ефір, який для вас згубний. Те що ви називаєте радіацією.
Сенатор сумно провів рукою по обличчю.
— Але щось пішло не так, — сказав він. — Мені невідомо, що в цій катастрофі стало причиною, а що слідством. Я знаю лише,
що Моноліт випав з просторової діри не там, де повинен був а в сотні метрів від вибраної точки — четвертого енергоблоку. Він був вибраний нами як найбільш відповідна стартова позиція,
в якій ми могли знов знайти наші фізичні тіла і відчути себе, як вдома. І я знаю, що відбувся вибух. Або ми помилилися в наших розрахунках, або єство Моноліту виявилося чинником, що призвів за собою детонацію ваших власних
розробок на ЧАЕС. А може, були і інші причини. Це не змінює факту: саме так виникла Зона. Після перекидання Моноліт виявився пошкодженин. Він розділився на дві частини, одна з яких назавжди осіла в замкнених глибинах
підземель реактора. Другу частину знайшов ти, Марк.
З незрозумілим виразом обличчя, ймовірно, властивим лише його народу, Сенатор подивився на Марка і продовжив розказувати:
— Наше положення виявилося жахливим. Замкнуті в Моноліті, оддалік будинку, нездатні повернути собі втрачений фрагмент
нашого єства, ми були приречені на вічні страждання. Кожний атом Моноліту є його невід'ємною частиною без якої той втрачає стабільність. Чорний Кристал містить в собі втрачену волю, силу і могутність нашого народу. Силу Моноліту.
— Але через що конкретно з'явилася Зона? — не витримавши, запитав Марк, з хвилюванням слухаюча розповідь.
— Мій друже, — сказав Сенатор з гіркотою. — Я не знаю. Ніхто не знає. Зона не була запланована нами. Вона така ж величезна
аномалія для нашого світу, як і для вашого.
Марк відчув сильну слабкість.
— Зона стала жорстоким уроком всім нам, — вимовив Сенатор. — Яскравий приклад того, що може трапитися при змішенні двох
цивілізацій, навіть дуже схожих. Але Моноліт відмовився підкоритися долі. Зібравши всю нашу потужність що підкорялася нам у відсутність Чорного Кристала, ми заморозили себе у просторі та часі разом з величезною ділянкою вашої
території. Ми відгородилися Куполом. Це відбулося в той же момент, в який утворилася Зона. Нам вдалося врятувати себе від Зони, що розкиднулася на південь.
— Чому на південь? — запитав Борланд.
— Ми не знаємо. Зрозуміло, всім Монолітом ми аналізували Зону, але так і не зрозуміли всіх її властивостей. Проте нам
вдалося встановити, що її протяжність пов'язана з магнітними полями Землі, що йдуть від Північного полюса на Південний.
Борланд кивнув, проявляючи до розмови все більший інтерес, і Сенатор відновив розповідь:
— Ми сподівалися, що наш народ прийде до нас на допомогу. Купол був запрограмований на деактивацію суворо за нашим сигналом
або сигналом нашого народу. В основу його матеріалу лягли наші благородні помисли і енергія творення. У той час ми ще залишалися на етичній висоті. Саме тому Заслін сприйняв музику як сигнал від нас. Це було чудово, Марк.
Сенатор знову посмутнів.
— Але нас ніхто не став шукати, — вимовив він. — І ми втратили всю нашу благородність і пристрасть до прогресу, залишивши
лише злість і лють. Клітка здатна скоювати жорстокі перетворення з тими, хто в ній сидить. Ми зважилися на божевільний крок — вирватися з Моноліту самостійно, в тому вигляді, в якому ми залишилися, хоча наші свідомості
і особистості були неповними через те, що від Моноліту був відколений нікчемно малий фрагмент, а також тому що наша злість вплинула на наше нове фізичне втілення. Наші власні ідеали і технічні досягнення зіграли з нами дуже злий
жарт. Зворотна процедура по витяганню наших свідомостей з Моноліту не те що потерпіла крах — вона пройшла украй збоченим способом.
Ті, хто виходив з Моноліту, виявлялися огидними, мерзенними створіннями. Поміссю із звірами неіснуючими в жодній точці світу. Втративші розум, залишивши хижацькі інстинкти. З щупальцями на обличчях, з кігтями на пальцях.
Ми, що загордилися своїм піком духовності і еволюції, стали тими, кого ви називаєте кровососами, контролерами, химерами зламами. Моноліт викидав наші свідомості назовні, додаючи їм кошмарну фізичну оболонку і внутрішнє наповнення. Кожного
разу це супроводилося сплеском нашої сумарної люті, що виливалася в могутню концентрацію енергії ненависті.
— Викиди, — здогадався Борланд. — Періодично пролітаюче щось енергетичне, що крушить наших власних людей і породжує безліч монстрів.
— Вірно, — погодився Сенатор. — Наше положення виявилося настільки безнадійним, що ми в єдиному пориві повторювали викид
нашої свідомості знову і знову. Пошкодження Моноліту, наш власний відчай і Зона: ось ті три чинники які зумовили той жах, який твориться тут. І ніхто не здатний це контролювати або зупинити. Що найсумніше, викид впливав і на мешканців
Землі.
— Снорки, — глухо сказав Марк. — Зомбі.
— І навіть тварини, — додав Сенатор. — Різні види псевдособак і свиней, якщо бути точним.
— Все сходиться, — пробурмотів Борланд.
— Все, — підтвердив Сенатор. — За весь час нам лише одного разу вдалося вивести з Моноліту одного з наших, з непошкодженим
тілом і свідомістю. В Зоні з'явився повноцінний представник нового світу.
— Хто? — запитав Марк.
— Хіба ти не здогадався? Це був я.
Сенатор подивився на сталкерів своїм класичним, трохи сумним і в той же час натхненним поглядом, і в одну мить вираз
цих зелених очей знайшов своє істинне значення.
— Я став парадоксом даремності досягнень, — сказав він. — Ми так сильно хотіли вирватися з Моноліту, що загальними зусиллями
вдалося витягнути звідти мене. Але що далі? Що я повинен був робити? Цей маленький успіх став надією для всіх хто залишився в Моноліті, але для мене це був тупик. Мені було нікуди йти, окрім як в стан людей. Я виглядав як вони, володів
великим запасом їх знань, додатково до знань власних. Я вийшов з Купола, і більше не зайшов назад. Наскільки ви встигли переконатися, він проходимий лише в один кінець. За межами Зони мене ніхто не чекав. І я розчинився
в середовищі сталкерів.
Лише одна людина знала, хто я насправді — Болотяний Доктор. Як ви встигли переконатися, він не робить відмінності між
людьми і монстрами Зони. Для нього всі рівні. Одного разу я зустрів на Янтарі пораненого сталкера, зовсім ще хлопчиська.
Він міг пересуватися, але упав духом і чекав смерті. Я узяв його під контроль і довів до Доктора, якому дав обіцянку більше
ніколи не вчиняти так. Саме він дав мені набір холодної зброї. Ви були присутні при тому як ми з ним зустрілися удруге. Він вирішив, що я привів вже цілу команду. Мені коштувало великих праць переконати його,
що ви прийшли на Янтар за власною волею.
— А це було дійсно із власної волі? — запитав Борланд.
— Так. Я жодного разу не втручався. Ти сам ухвалив рішення включити мене в команду, Марк. І ти, Борланд, теж, але коливався.
Тому я злегка підштовхнув тебе до потрібного рішення. Ти б прийняв його і сам, але ти міг прийняти невірне. Пробач мене,
мій друже але це дійсно риса твоєї вдачі — іноді ухвалювати несподівані рішення.
— Повірю на слово, — сухо сказав Борланд.
— Отже, я став одним з вас, — зітхнув Сенатор. — Я не міняв свідомість людей, не намагався пригнічувати їх волю. У всіх
в житті є свій шлях, і кожний має право на ухвалення власних рішень. Я слухав довгими вечорами розповіді в барах ходив в короткі експедиції. І я пізнав вас так, як ви самі себе не пізнали. В брудних болотах, серед криків поранених, я
надавав медичну допомогу і спостерігав народження справжньої людської мужності в очах сталкерів. Я спостерігав як ви ризикуєте здоров'ям і життям в ім'я ідеалів, маловідомих моєму народу. Я дивився, як друзі стають ворогами, і як вороги
стають друзями. Я бачив, як молоді хлопці діляться останнім патроном, як, змучені голодом їдять кривавими ножами із загальної консервної банки. Ви не шукали при цьому вищої благородності, але ви її знайшли.
І я прийшов до жорстокого для себе висновку.
Сенатор зробив паузу, дивлячись на Марка і Борланда з болем.
— Ви краще, ніж ми, — вимовив він. — Мій народ не може тут знаходитися. Моноліт не повинен перемогти. Я не знаю, наскільки
сталкери схожі на решту людства, але право на існування вони їм купили власною кров'ю.
Він закінчив розповідь. Пройшовши до другого ряду, Сенатор підійшов до Горіха, все ще лежачого в безпам'ятності.
— А клан «Моноліт»? — запитав Марк. — Хто вони?
— За допомогою Викидів Моноліт може діяти цілеспрямовано, — сказав Сенатор. — Клану як такого не існує. Моноліт просто
підпорядковує собі окремо взятих сталкерів, що виявилися поблизу якщо йому потрібні люди як виконавці своєї волі. В своїй більшості це виявилися ті нещасні, яких ваша армія перекидає гелікоптерами
в Червоний Ліс.
— Але на нас Моноліт не вплинув, — вимовив Борланд.
— Ви непідвладні Моноліту, оскільки сильні духом. Ви несхожі на нього. А Ельф був слабкий і низький в своїх бажаннях
із самого початку. За вашими мірками, Ельф — «монолітовець». Але він ним став в той момент, коли побачив Чорний Кристал.
— Що він зробить з ним тепер? — запитав Марк здавлено.
— Віднесе до Моноліту і вставить бракуючий фрагмент на місце, щоб той зміг повернути собі повну могутність.
— І що тоді?
— Тоді первинний план вступить в дію. Колонізація Землі.
Борланд схопився з місця.
— Ти нам говориш про це тільки зараз?
— Тихіше, друзі мої, — сказав Сенатор, дбайливо відходячи від Горіха. — Ви нічого не втратили. Ельф буде дуже довго
шукати Моноліт самостійно.
— А тож, звичайно, — закивав Борланд. — Подумаєш, двадцять хвилин. Особисто я за те, щоб наздогнати Ельфа і пояснити
йому, що він помиляється. Та й Землю, я вважаю за краще залишити людям. Думаю, що мені доведеться довго звикати якщо по всій планеті в чергах за хлібом, нарівні з людьми, шикуватимуться зомбі і злами. Марк, ти зі мною?
— Мені нецікаві епічні протистояння, — відповів Марк. — Мені потрібна тільки Поліна.
— А мені потрібні ці двадцять хвилин, — вимовив Сенатор. — До того ж ви не зможете наздогнати Ельфа самостійно. Він, крім
Кристала, вкрав і захисний костюм екологів, який дозволить йому пройти в епіцентр. Вас же скосить невідомо яке випромінювання, чий склад змінився з тих пір, як Купол зник і ця місцевість стала поступово
перетворюватися на Зону.
Марк постарався не думати про свою поразку. Щоб хоч якось відволіктися, він запитав:
— Навіщо тобі були потрібні ці двадцять хвилин?
— Висловитися перед вами і переконатися, що Горіх готовий для вашого втручання.
Борланд трохи не завив.
— Чому ти не можеш сказати прямо? — запитав він. — Для якого втручання?
— Я дав вам всі потрібні підказки, — вимовив Сенатор. — Вся моя допомога вам заснована на моїй вірі у вашу власну кмітливість.
Якщо ви не знаєте, як допомогти вашому другові, то як ви можете називати себе сталкерами?
— Не ображайся, Сенатор, — сказав Марк. — Але я не бачу великого зв'язку між тим, що ми сталкери, і тим, як допомогти
Горіхові.
— У вас ще є час подумати, — сказав Сенатор, надягаючи капюшон. — Мені ж належить остання подорож.
— Яка?
— Ти і цього не зрозумів? Ви не можете відправитися за Ельфом. А я можу.
Марк і Борланд переглянулися.
— І що ти зробиш? — запитав Марк.
— Пригадай, що я говорив тобі про особистий шлях кожного, — відповів Сенатор. — Твій шлях завершений. А мій ще ні. Я закінчу
твою місію і свою одночасно. Кристал буде знищений в центрі четвертого енергоблоку, під саркофагом. Я дуже сумую за своїм домом, Марк. Я хочу побачити хоч щось, схоже на нього. Що я тобі говорив в лісах Кордону, в ніч нашої
зустрічі? Доведи мене до Заслону, і там я стану ближче до дому. Хай навіть це буде останнім, що я зроблю.
Слова застрягли у Марка в горлі. В сум'ятті він стиснув голову руками.
— Як віднесеться до цього Моноліт? — запитав Борланд.
Сенатор криво усміхнувся і попрямував до виходу.
— Сам розміркуй, як Моноліт може віднестися до зради з боку єдиного, хто здатний йому допомогти, — вимовив він.
— Сенатор... — почав Марк і знову не зміг взяти себе в руки.
— Не переживай за мене, друже мій, — відповів Сенатор ласкаво. — Я дякую тобі за все. Борланд, якщо зустрінешся з моїми
побратимами, вчиняй з ними, як завжди. Смерть для них благо.
Борланд зумів тільки кивнути у відповідь.
— Ну, — вимовив Сенатор. — не знайдеться на прощанні двох усмішок для контролера?
В останній раз подарувавши сталкерам теплий погляд зелених очей, він вийшов з кінотеатру.
Интервал:
Закладка:
Похожие книги на «Пісочний Годинник»
Представляем Вашему вниманию похожие книги на «Пісочний Годинник» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.
Обсуждение, отзывы о книге «Пісочний Годинник» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.