Сергій Недоруб - Пісочний Годинник
Здесь есть возможность читать онлайн «Сергій Недоруб - Пісочний Годинник» весь текст электронной книги совершенно бесплатно (целиком полную версию без сокращений). В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Жанр: Фантастика 1. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.
- Название:Пісочний Годинник
- Автор:
- Жанр:
- Год:неизвестен
- ISBN:нет данных
- Рейтинг книги:3 / 5. Голосов: 1
-
Избранное:Добавить в избранное
- Отзывы:
-
Ваша оценка:
- 60
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Пісочний Годинник: краткое содержание, описание и аннотация
Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «Пісочний Годинник»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.
Пісочний Годинник — читать онлайн бесплатно полную книгу (весь текст) целиком
Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «Пісочний Годинник», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.
Интервал:
Закладка:
Розділ 20.
Місто відчаю
Марк пройшов не менше кілометра, перш ніж зрозумів, що саме здалося йому дивним. Місцевість, якою він рухався разом
з Горіхом і Ельфом, нічим не була схожа на ту Зону, до якої він звик. Звичайно він обходив аномалії стороною при їх появі на екрані безшумного детектора, пристібнутого до рукава, і навчився механічно
відзначати їх у свідомості, думаючи при цьому про щось інше. Більшості сталкерів така тактика здалася б самогубством, але Марк настільки злився із Зоною, що аномалії були для нього
перешкодою не більшою, ніж ями в землі або стовбур поваленого дерева на шляху. Старі провідники знайшли б що сказати про сталкера, що отримав річний досвід виживання за тиждень. Тільки не знали вони,
що у Марка було часу набагато більше.
Територія рідшаючого лісу, по якій ішов Марк, взагалі не була Зоною як такою. Нашвидку вироблене «відчуття Зони» не діяло.
Марк бачив тільки нормальну природу даного кліматичного поясу, таку звичну його органам чуття на Великій Землі. Радіоактивний фон був в нормі — в сталкерській нормі, а не загальновстановленій.
Але, оскільки Заслону більше не існувало, було б дурницею дивуватися з відсутності різниці в рівні радіоактивного забруднення. Звичайно, всередині купола фон повинен був би бути не меншим ніж за його межами, і навіть більшим. Проте Зона не відчувалася. Ні аномалій, ані артефактів не було, так само як і чого-небудь неприродного. Марк не відразу підібрав відповідне порівняння — обстановка виглядала так, немов другого
вибуху ніколи не відбувалося. Звичайна заражена місцевість зразка 2006-го року відносно безпечна для екстремального туризму.
Сталкери вийшли на автомагістраль і попрямували у бік міста. Червоний Ліс залишився далеко позаду і праворуч, попереду була
лише дорога, з обох сторін від якої пролягало неоране поле. Тільки зараз Марк зрозумів що саме цю картину він і чекав побачити. Усвідомлення того, наскільки правдивими виявилися його припущення, заповнило сталкера
тихим трепетом і захопленням.
Борланд йшов в хвості групи. Він мовчав, фіксуючи всі зміни, пов'язані з екологією місцевості і поведінці команди. Сталкерам
почало здаватися, що вони благополучно вийшли із Зони і скоро зустрінуть перші жилі селища, тролейбуси і працюючі заводи. Вигляд наближаючоїся Прип’яті і будівлі ЧАЕС вдалині, збивали з пантелику, наводили на роздуми про чиюсь
вселенську помилку.
Коли вони проминули облуплений дорожній покажчик на двох стовпах з написом «Прип’ять», у Борланда остаточно сформувався
перелік питань до Марка, але був явно невідповідний момент для того, щоб їх задавати. Зона, до якої вони звикли залишилася далеко позаду, в двох годинах ходьби. Сонце повинне було скоро торкнутися горизонту, і ставало ясно, що, при найблагополучнішому
розкладі, команда буде вимушена заночувати в Прип’яті. Але відчуття небезпеки при цьому не виникало — до того ж бувший атомоград був здалека схожий на рядове цивілізоване
селище, жителі якого просто ще не повернулися з роботи.
І, в міру того, як сталкери вступали в місто, їх охоплювало розуміння, що ніхто і ніколи в цьому місці з роботи вже не
повернеться. Пустка, колись густонаселеного пункту, почала тиснути на розум дужче самих меланхолійних районів Зони. Перші будинки, побудовані за новаторським свого часу, принципом трикутної забудови, дивилися на сталкерів порожніми впадинами розбитих вікон. Осиротілий дитячий майданчик виділявся із загальної картини красномовним пам'ятником щирої мрії про світле майбутнє. Гнітючіш
скрипучих під вітром, давно незмазаних гойдалок, могли бути тільки гойдалки безмовні. Вже неможливо було підрахувати для скількох дітей вони стали останнім спомином про часи безтурботного, але несправедливо короткого дитинства.
Сталкери перетнули район по діагоналі і вийшли до вулиці Курчатова, названої так в ім'я пануючої тоді ідеї «мирного атома».
Не змовляючись, вони попрямували в міський центр. З кожного вікна, кожного підвалу кожної спорожнілої вітрини вони чекали диявольського реготу. Зітліла телефонна будка, все ще стояла на розі, роздавлена телефонна
трубка лежала в кабіні. Уламки критої автобусної зупинки перемішалися з прогнилими дошками дерев'яної лави.
Потухші ліхтарі дивилися на команду з високих стовпів. Сухі дерева виставили мертві гілки в простір. Замкнуті двері ощадної
каси не викликали ніякого бажання їх відімкнути немов відділивши вікнами, що збереглися, залишки робочої атмосфери від зовнішньої радіації. Побита облицювальна плитка
зберегла вказівки до найближчого пожежного гідранта, в якому годі було сподіватися знайти хоч краплю води.
Тутаж знаходився продовольчий магазин з розбитими лампами денного світла над входом. Поряд з ним стояв будівельний
барак з вікнами, закритими гратами в чверть павутини. Плаский дах з листового заліза проржавів наскрізь.
Прямо на дорозі валялися уламки шкільних стільців, ящиків, погнуті каркаси дитячої колиски. Високі темно-червоні шпилі
для різних оголошень і прапорів безплідно свердлили небо.
Минувши цей гіркий музей в гробовому мовчанні, команда перетнула вулицю Лесі Українки і скоро вийшла на проспект Леніна,
головну вулицю міста. Центр був вже зовсім близько. Величезний герб СРСР підносився на дванадцятиповерховій житловій будівлі
символізуючи таких же величезних масштабів знецінену ідеологію. Сталкери дійшли до головної площі Прип’яті і зупинилися,
дивлячись на приміщення міськради, Будинок Культури «Енергетик», білі кути готелю «Полісся».
Борланд розглядав всі видимі деталі Припя’ті. Саме по собі, місто було одним великим артефактом, до якого можна було торкнутися,
але не можна винести з собою. І правом на володіння цим артефактом не володів ніхто, найбільше що можна було з ним зробити, це побувати в ньому. І цього заслуговували тільки ті, хто міг сюди дістатися. Борланд мовчав
і дивився. Він відчував, що змінюється, що місто відчаю стало найбільшим викликом в його сумбурному житті. Йому було боляче дивитися на наслідки злих жартів вищих сил, але він продовжував дивитися, зберігаючи в свідомості лише віру в те,
що воно того варте.
— П'ятдесят тисяч чоловік, — тихо вимовив Марк. — Одне з дев'яти атомних міст держави. Один з найважливіших транспортних
вузлів за трьома напрямками: судноплавному, залізничному, автобусному. Величезний стрибок в розвитку всього за шістнадцять років існування, з них сім — в статусі міста.
Цифри, вірні з жорстокою точністю, довершили враження від Прип’яті, охопивше сталкерів, і стало ще важче.
— Всього сто кілометрів до Києва, — сказав Марк і з силою провів долонями по обличчю.
Борланд поглянув на затягнуте смогом небо.
— І три кілометри до четвертого реактора, — додав він.
Горіх приречено зітхнув.
Тихо ступаючи, Марк попрямував до кінотеатру «Прометей». Інші пішли за ним. Команду охопило дивне, неприємне і тягуче
відчуття, схоже на початкову стадію клаустрофобії. Величезний відкритий простір тиснучи сильніше за самі злачні підземелля, був занадто тяжким випробуванням. Горіх мріяв тільки про одне — знайти відповідну
шкаралупу, закритися в ній і заснути на багато годин.
Пройшовши через площу, команда зайшла в будівлю кінотеатру. Всередині не було жодної цілої плити або шматка скла. Марк швидко
знайшов вхід в кінозал, і, опинившись там, вся група відчула себе краще. Зал був відповідним місцем щоб перевести дух — достатньо великим, щоб не відчувати себе замкненими, і достатньо маленьким, щоб на якийсь
час сховатися від спорожнілого міста.
Поскидавши рюкзаки, сталкери розсілися по місцях, зберігаючи по парі метрів індивідуального простору. Тепер їм стало майже
затишно.
— Я і не знав, що це буде... ось так, — признався Горіх, дивлячись вниз з потрясінням.
— Ти маєш рацію, — сказав Марк, роздивляючись пошарпане біле полотно, яке слугувало екраном. — Одному тут залишатися було б важко.
— Жартуєш? — подав голос Ельф, що розмістився на третьому ряді. Він махнув головою, прибираючи від обличчя волосся, і приготувався
закурити, але, з побоюванням оглянувши кінозал, не зважився. Вперше за весь час в Зоні, відчувши себе незручно він так і не наважився закурити в майже священному для сталкерів місці.
— Одному тут вірна смерть, — додав він, ховаючи пачку в кишеню.
Марк коротко поглянув на Сенатора. Шаман не подавав ніяких ознак активності, хоча сталкер чекав від нього хоч якоїсь ініціативи.
Сенатор просив провести його через Заслін, Марк виконав його прохання. Що ж він хоче? Побути простим спостерігачем? Що ж, це його право.
Горіх здавався майже щасливим. Він в Прип’яті, в п'ятірці обраних. Йому до кінця життя буде що пригадати.
Марк перевів погляд на Борланда, який сидів, зчепивши пальці і опустивши голову.
— Ей, — покликав його Марк, і Борланд подивився на нього байдуже. Марк дозволив собі дещо натягнуту усмішку.
— Ми дійшли, — сказав він.
Борланд у відповідь навіть не змінився на обличчі.
— Нашу експедицію завершено, — сказав Марк, встаючи з місця. — Ми пройшли навіть далі, ніж домовлялися. Дякую тобі
за все. Я обіцяв тобі артефакти. Вони тут є, просто їх потрібно пошукати. Я можу показати тобі...
— Немає тут артефактів, — відповів Борланд.
— Вони є, просто...
— Сядь.
Марк покорився, розпізнавши в голосі Борланда загрожуючі ноти.
Борланд підвівся. Не повертаючи голови, він пройшов до центру зали і сів на дерев'яний поріг. Його могутня фігура на
фоні світлого, хоча і потьмянівшого від часу екрану, виглядала особливо переконливо, додаючи сталкеру якогось владного вигляду.
— Тут немає ніяких артефактів, — повторив Борланд. — Якби ти пожив в Зоні стільки, скільки я, то сам навчився б розпізнавати
необхідні умови для виникнення всіх неприродних і нез'ясовних природних утворень які прийнято називати артефактами. Але поговорити я хочу про інше.
Він обвів всіх поглядом і продовжив.
— З тих пір, як стартувала ця експедиція, — почав Борланд, звертаючись до Марка. — Я постійно прагнув зрозуміти, що
рухає тобою. Ти був дуже таємничим, Марк. І я терпів це. До певного часу.
— Ми з тобою домовилися, — заперечив Марк. — І вирішили, що я не буду викладати своїх мотивів.
— Невеличка поправка. Я вирішив одноосібно, що до певного моменту терпітиму твої секрети. І не більш того. Але далі я
терпіти не маю наміру.
— Якщо ти вважаєш, що я планував кинути тебе на артефакти, то ти помиляєшся, — сказав Марк. — Ти можеш піти зі мною
туди, куди я скажу, востаннє мене послухатися. І артефактів тобі досить до кінця життя.
— Я передумав, — вимовив Борланд, і температура в залі немов впала. — Мені цілком буде достатньо, якщо ти просто розкажеш,
що все це означає.
Марк помітив, що напружився, і потім розслабився.
— Що ти хочеш знати?
— Що я хочу. — Борланд прикрив очі на декілька секунд. — Ти у будь-якому випадку не бажаєш, щоб я задавав тобі питання.
Тому я поки що не буду. А просто перерахую, що мене цікавить. Хтозна раптом ти виявиш бажання задовольнити мою цікавість.
Борланд стиснув голову руками і примружився, як від болю.
— Ти дуже не схожий на звичайного сталкера, Марк, — сказав він. — В ніч перед виходом, коли я вербував Технаря і Патрона
в команду, я з їх допомогою і за участю потрібних людей дізнався про тебе все. Коли ти прийшов в Зону, як, що з собою проніс і чим займався. І, повір, я так і не зміг прийти до певного висновку. Але в одному я був упевнений точно:
в твоїх діях була система.
Він зробив паузу, яку ніхто не наважився перервати.
— Суперечностей в тобі було настільки багато, що виказати всі деталі буде дуже важко, — продовжив Борланд. — Якщо коротко,
то я сушив собі голову над тим, що ти прийшов в Зону так, немов вийшов з неї. На це вказувало все. Спорядження, рівень знань, досвід сталкера із стажем. Хоча й із специфічним стажем. Проста сталкерьская куртка, в якій навіть по Кордону
бродити небезпечно. Добрі навики стрільби, унікальні способи знешкодження аномалій, повна відсутність лідерських навиків.
Окремий приз дістається кришталевій флязі з концентрованою аномалією всередині в якості секретної зброї. Все наводило на роздуми
про досвідченого сталкера-одинака, покидаючого Зону з безладним набором залишків спорядження і трофеїв. З тією істотною різницею, що ти не йшов, а приходив. Узяв з собою купу артефактів, яких не може бути на Кордоні, і точно немає
за межами Зони. Звичайно, якщо в світі немає іншої Зони.
Сенатор з цікавістю підняв голову, виставивши вперед підборіддя. Ельф нервово облизнув губи.
— Ти збожеволів, — похитав головою Марк. — Ніде в світі більше немає іншої Зони.
— Може, й немає, — відповів Борланд. — А може, і є. У будь-якому випадку, я не розраховую отримати від тебе чесну відповідь.
Але я ще не закінчив. Згідно отриманим відомостям, у тебе з собою було ще дещо. Вельми помітний предмет хоча і не унікальний. Не хочеш розказати всім, що це?
— До чого весь цей допит? — запитав Марк, дивлячись з англійською ввічливістю.
— Тоді я відповім сам. Ти прийшов в Зону з гітарою.
Горіх чортихнувся. Він абсолютно забув, що якраз на це йому вказував старий провідник Міфуна в барі.
— Я узяв її по дурості, — спокійно відповів Марк. — І розбив її в перші ж два дні.
— Ельф, — покликав Борланд. — Ти нічого не хочеш додати?
Довговолосий сталкер зніяковів.
— А що я, я взагалі ні при чому. — пробубонів він і відвернувся.
— Марк, — звернувся Борланд. — Подивися на мене і скажи, що гітара, яку ми знайшли в Червоному Лісі, не твоя.
Марк подивився на нього.
— Не міг би ти повторити запитання? — попросив він.
Борланд моргнув.
— Але перед цим, — продовжив Марк. — Перед цим подумай, що я маю право послати тебе до біса і залишити вас всіх назавжди.
Я пропонував тобі артефакти, ти відмовився. Наші зобов'язання один перед одним знімаються. Експедиція закінчена і закінчена успішно. Якщо ти маєш намір і далі набридати мені, то я вас залишу. І, якщо ми вже заговорили про це. То я у
будь-якому випадку зроблю це до того, як зайде Сонце.
— Добре, — вимовив Борланд колишнім голосом. — Тоді я поки що знімаю питання, а ти посидиш якийсь час. Домовилися?
Марк не відреагував.
— Таким чином, ти вже з самого початку викликав достатньо запитань, щоб тебе про всяк випадок тихо поховали в аномалії,
але народ на півдні Зони ввічливий, — сказав Борланд. — І тепер я переходжу до самої експедиції, точніше до особливостей її маршруту. Три точки Зони. Стільки ми, за твоїми словами, повинні були відвідати, щоб зняти Заслін. В
першій тобі був потрібен листок з документацією. Ти відмовився узяти його з собою, але прихильно дозволив зробити це мені.
Ось він.
Борланд різким рухом вийняв з кишені вчетверо складений листок паперу і розвернув його.
— Впізнаєш? — запитав він.
Марк не відповідав, насторожено дивлячись на Борланда.
— Я витратив достатньо часу, щоб вивчити все, що тут написано, — продовжував Борланд. — І не знайшов там абсолютно нічого
цінного. Я навіть впевнений, що ти по пам'яті не скажеш, що тут написано. Та й справді, кому може знадобитися звернене до кухаря побажання зустріти за вечерею м'ясні тефтелі, від руки надряпане на порожньому
бланку транспортного аркуша?
Горіх широко розплющив очі. Ельф зареготав.
— На координати сховища, погодьтеся, схоже мало, — вимовив Борланд, кладучи аркуш поряд з собою. — Далі ми відвідали Темну Долину, в якій особисто я втратив достатньо багато, в усіх відношеннях. Мене не було з тобою в лабораторії але журнал я все ж таки роздобув. Це випадково не він?
С цими словами Борланд витягнув з іншої кишені скручений журнал.
Марк закрив очі, відкинувся на спинку сидіння і зчепив руки на животі.
— Цей блокнот ще менше схожий на які-небудь координати або шифр, — пояснив Борланд. — Хоча там теж купа різної нісенітниці.
А з третьою лабораторією вийшло зовсім незрозуміло. Ми туди не пішли. Тебе задовольнив підземний відсік в таборі вчених. І знаєш, що мені здалося незвичайним? Те, що він був ПОРОЖНІЙ!
Горіх тихо свиснув і покосився на Марка з побоюванням.
— І тепер в повітрі повисає нове питання, — сказав Борланд. — Який зв'язок може бути між навмання вибраною запискою,
журналом для приміток і повною відсутністю третього документа?
Борланд по черзі оглянув кожного з чотирьох сталкерів. Всі сиділи нерухомо.
— Вважаю, на це питання ти теж не даси відповіді, — сказав він, кидаючи журнал поряд з аркушем. — Тому відповім я сам. Зв'язку
жодного. Ці паперитобі не потрібні. І ніколи не були потрібні.
Марк розплющив очі, дивлячись на Борланда як на актора на сцені.
— Нарешті, ми підійшли до Заслону, — закінчив Борланд. — Де благополучно і з'ясувалося, що весь попередній шлях, втрата
двох чоловік із групи, фізичні і моральні позбавлення, всі небезпеки, які ми з такою важкістю подолали, були заради того...
Борланд перевів дух і, не стримавши емоцій, підвівся на ноги.
— Щоб ти прийшов в Червоний Ліс, до свого власного схрону, і зняв Заслін тим способом, про який знав наперед. Наперед!
Борланд штовхнув ногою по блокноту, примусивши його відлетіти убік, і підійшов до Марка. Горіх з переляком відсторонився.
— Користуючись при цьому наперед заготовленою гітарою! — прокричав Борланд Марку в обличчя. — Ти мене за ідіота маєш?!
Якого диявола тобі знадобилося повзати по підземеллях, підставляючи всю команду під удар якщо для завершення місії це не було необхідно?!
— У нас був договір, — прошипів Марк з важким поглядом. — Я повинен зняти Заслін, ти повинен мене супроводжувати.
— Так, біс забирай! Договір! Договір, всі умови якого були виконані наперед! Я не знаю, якого хріна ти забув в лабораторіях,
але, чим би це не було, це не має відношення до Заслону! А має найпряміше відношення до нас! Тому що Патрон і Технар загинули на шляху до цього! А я і Горіх ризикували шкурою, щоб допомогти тобі виконати, як виявляється,
абсолютно ліве завдання! Тепер відповідай мені, що все це, біс би тебе побрав, значить?!
Марк підвівся. Його і Борланда розділяв тільки перший ряд крісел.
— Ти хочеш почути відповідь? — запитав він і переліз через крісла. — Ну добре.
Марк підійшов до свого рюкзака і узяв його в руки.
— Ось тобі відповідь, — сказав він. — Забирайся нахрен з моїх очей. Гвинтівку свою можеш забрати назад. Мені вона більше
не знадобиться. Я йду. Надумаєшся мене переслідувати — пристрелю.
Він швидко пішов до дальнього виходу. Борланд швидко наздогнав його, Марк різко обернувся, виставивши рюкзак перед собою,
і Борланд схопив його за лямки.
— Що? — запитав Марк із злістю. — Зупиниш мене?
Борланд похитав головою.
— Ні, — сказав він, не відпускаючи рюкзак. — Ти маєш рацію. Я не маю підстав тебе затримувати. Але ж ти не будеш проти,
якщо я подивлюся, що за шмотки ти приніс із собою. Чи не так?
Він трохи посміхнувся з гіркотою в очах.
Рванув рюкзак на себе і обернувшися на місці, Борланд висмикнув його з рук Марка, який не встиг вивільнити руки і впав,
зламавши крайні крісла в двох рядах. Почувся тріск дерева, що ламається Марк з гуркотом проломив сидіння під вигуки сталкерів що посхоплювались. Борланд вивернув рюкзак і його вміст потрапив на підлогу
кінозалу.
Зелений костюм вивалився першим. Услід висипалися дві аптечки, три обойми до ГП-37, декілька банок з їжею, різноманітні
артефакти. Останнім випав загорнений в білу тканину чорний кристал незрозумілого походження який від удару покотився по похилій підлозі і розвернувся.
Відмахнувшись від запропонованої Горіхом допомоги, Марк байдуже дивився на погром своїх речей. Скроня боліла після падіння,
але він не подавав вигляду.
— Задоволений? — запитав він.
Борланд оглядів предмети на підлозі. Ніяких ідей у нього не виникло.
— Цілком, — відповів він і шпурнув порожній рюкзак Марку.
— Я, мабуть, піду покурю, — невпевнено сказав Ельф, протискуюючись між стоячими нерухомо Марком і Борландом. —
Я швидко. Тут, біля дверей.
Сенатор знову сів в крісло і відвернувся. Горіх узяв у Марка рюкзак і прийнявся наново збирати в нього речі.
— Знаєш, що, — сказав Марк. — Ми через стільки всього пройшли. Врятовували один одному життя, і не по одному разу. Я
вже було вирішив, що ми стали друзями.
— Так, — підтвердив Борланд. — Ми дійсно багато через що пройшли. Але тільки коли я знатиму, через що саме, я зможу
сказати, чи зробило це нас друзями.
Ніхто з них більше не зронив ані слова, поки Горіх не зібрав речі назад і не повернув рюкзак Марку. Той прийняв його
з кивком подяки.
— Прощавайте, — коротко сказав він і розвернувся, щоб наткнутися на ствол пістолета.
Біля входу стояв Ельф.
— Дай сюди! — прошипів він з такою люттю, що Марк розгубився. Ельф вихопив у нього рюкзак і відбіг назад, не опускаючи
пістолета. Тільки зараз Борланд і Горіх помітили в його руці зброю.
— Що ти робиш? — запитав Марк, поволі піднімаючи руки.
Ельфа немов підмінили. Лють спотворила його обличчя, божевільні очі свердлили сталкерів з ненавистю фанатика.
— Ви всі жалюгідні черв'яки! — кричав він. — не підходьте! Я вб'ю вас усіх!
— Ей, ей, тихіше, тихіше, тихіше, — вимовив Борланд, роблячи заспокійливі рухи. — Все нормально, хлопче. Ти чого людей чудуєш? Хочеш вибратися звідси? Ми тобі допоможемо.
— Назад! — крикнув Ельф і вистрілив вгору, відчого Борланд одразу ж завмер на місці. Довговолосий сталкер упився очима
в Марка.
— Ти... ти! — просвистав він, шумно дихаючи. — Ти негідний володарювати ним!
— Спокійно, — прошепотів Марк. — Тут всі свої.
— Свої?! – зірвався Ельф, перейшовши на виск. — Я ніколи не був з вами! Ви, зборище недоумків! Я вб'ю вас усіх!
— Тихіше, — поволі промовив Борланд. — Ах ти ж гад. Не дарма я тобі морду прикрасив. Не хочеш повторити? Я — дуже.
— Сила Моноліта зі мною! — вимовив Ельф, широко розкривши очі. — Він кличе мене! І я йду до нього! Я йду.
— Що? — прошепотів Марк.
— О ні, — пробурмотів Борланд.
— Він кличе мене! — фанатично пробелькотав Ельф. Пістолет в його руці затрясся.
— Так, приготуйся, — ледве чутно сказав Борланд.
— Моноліт кличе.
У Ельфа закотилися очі і він погойднувся.
Борланд і Марк одночасно рвонулися на нього. Пістолет виплюнув свинцеву смерть.
Падаючи і втрачаючи свідомість, Марк встиг почути нерозбірливі крики, які супроводжувало декілька пострілів. Пітьма навалилася
на нього, і світ зник.
Він опам'ятався, коли хтось натискував на певні точки на його обличчі. Із стогоном Марк повернув голову. Пелена, що
застилала зір, поступово спадала.
— Що трапилося? — запитав він, ледве почувши власний голос.
— Все добре, друже мій, — почувся голос Сенатора, під який хотілося знову заснути. — Ти легко відбувся.
Зібравшись з силами, Марк сів на підлозі. Біль пронизав все його тіло. Боліли груди і живіт, Марк подивився на себе
і побачив відмітини куль на костюмі.
— Тобі дуже пощастило, — сказав Сенатор. Його обличчя набуло свинцевого відтінку. Марк помітив, як дивно він тримає руку,
і зблід ще більше.
— Тебе поранили.
— Куля застрягла в кістці, — вимовив Сенатор з вимученою посмішкою. — Але мені це не доставляє стільки болю, скільки
доставило б вам. Я витягну її сам, пізніше. До цього у мене не було часу.
— А... Що? — Марк пробіг поглядом навкруги себе. Борланд сидів, притулившись до стіни кінозалу. Його повіки затремтіли.
— Він живий, — завірив шаман. — Йому дісталося чотири кулі, але і костюм у нього трохи кращий за твій. Лікарської допомоги
не знадобилося.
Марк підвівся на ноги, тримаючись за крісло.
— Довго я був без свідомості? — запитав він, покрутивши головою.
— Декілька хвилин.
— А де Горіх?
Сенатор замовк і теж встав. Дивлячись на вираз його обличчя, Марк обійшов його і заглянув в прохід між рядами.
Молодий сталкер лежав на спині, затискаючи руками рану на животі. Його незрячі очі втупилися в точку на стелі, він
часто і шумно дихав.
Не відчуваючи себе, Марк повалився в крісло поряд з ним.
— Горіх, — прошепотів він і сльози навернулися йому на очі. — Як це трапилося?
Йому відповів Сенатор:
— Його костюм не такий міцний, як ваші. Йому дісталася всього одна куля. Але вона, на жаль, досягла мети. Я використав
всі ваші аптечки і зробив, все що міг.
Марк знову сповз з крісла, нахилившися над Горіхом. Протягнув до нього руку і одразу відсмикнув, боячись заподіяти шкоду.
— Він житиме? — запитав Марк.
— Я не всесильний, — відповів шаман, допомагаючи Борланду підвестись і морщачись від болю в рані. — Мені дуже шкода, Марк.
Йому залишилося не більш півгодини.
Марк закрив обличчя руками. Його охопили ридання.
Борланд смикнув головою і хруснув шиєю.
— Де Ельф? — запитав він сиплим голосом.
— Утік, — відповів Сенатор. — Я не взявся переслідувати його, потрібно було допомогти Горіху. Рюкзак Марка він поніс
з собою.
Борланд нічого не відповів, дивлячись на вмираючого сталкера. Тільки підійшов до нього і сів поряд, поклавши долоню
на гарячий лоб хлопця.
— Ну що, Марк, — вимовив він, не обертаючись. — Як бути з тим, що трапилося? Поглянь на нього.
Марк нічого не відповів і Борланд повторив голосніше:
— Поглянь на Горіха!
Марк відняв руки від заплаканого обличчя і підкорився. Борланд дивився на нього, не виказуючи ні засудження, ні гніву.
— Чи достатньо мала це ціна для того, щоб ти і надалі зберіг свої секрети в таємниці? — запитав він. — Мені ти не хочеш
говорити. А йому скажеш? Він, має право знати?
У Марка затремтіли губи.
— Марк, — сказав Сенатор, сідаючи в крісло наступного ряду. — Послухай свого друга. Їх у тебе не так багато залишилося.
Заспокой власну душу. Розкажи нам все. А я поки займуся пораненням. Не потрібно мені допомагати, я сам.
Із дзвоном шаман висмикнув один із своїх ножів і приставив його до вогнепальної рани в плечі.
Марк заспокоївся і ледве помітно закивав.
— Так, — сказав він тремтячим голосом. — Я розповім вам все.
Втиснувшись в крісло, сталкер почав розповідати. В міру того, як він ділився найважливішим етапом свого життя, сили його
прибували, груди розправлялися, а голос міцнів. Сенатор, обробляючи власну рану, здивовано піднімав лоб а Борланд до болю в пальцях стискав ручки крісла, забувши про все на світі і слухаючи тільки Марка.
Интервал:
Закладка:
Похожие книги на «Пісочний Годинник»
Представляем Вашему вниманию похожие книги на «Пісочний Годинник» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.
Обсуждение, отзывы о книге «Пісочний Годинник» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.