– Ви читаєте це як книгу, старий друже, – із захватом озвався Пелорат.
– Не дивуйтеся надто сильно, – лагідно всміхнувся Тревіз. – Комп’ютер надав мені потрібну статистику, а також дані про середню температуру – доволі низьку. Неважко зробити висновки щодо чогось уже відомого. Власне, Компореллон перебуває на межі льодовикового періоду і переживав би його, якби розташування континентів краще годилося для цього стану.
– Мені не подобається холодний світ. – Блісс прикусила нижню губу.
– У нас є теплий одяг, – сказав Тревіз.
– Неважливо. Люди насправді не пристосовані до холодної погоди. У нас немає ні товстого хутра чи пір’я, ні достатньої кількості підшкірного жиру. Якщо у світі є холодна погода, це свідчить про певне недбале ставлення до добробуту його частин.
– Гея – рівномірно теплий світ?
– Так, більша її частина. На ній є холодні зони для пристосованих до холоду рослин та тварин і деякі спекотні зони для пристосованих до спеки, але здебільшого Гея рівномірно тепла, і там ніколи не буває некомфортно спекотно чи холодно для тих, хто звик до помірних температур, зокрема, звісно, і людей.
– Людей, авжеж. Усі частини Геї в цьому сенсі живі та рівні, однак деякі, як-от люди, очевидно рівніші за інших.
– Облиште дурний сарказм, – мовила Блісс без натяку на ущипливість. – Рівень та інтенсивність свідомості мають значення. Людина – корисніша частинка Геї, ніж камінь тієї ж ваги, тож властивості та функції Геї як цілого цілком обґрунтовано найсприятливіші саме для людини – хоча й не настільки, як у ваших світах ізолятів. Крім цього, часом вони сприяють й іншим частинам, коли Гея цього потребує. На тривалий час пріорітет можуть мати навіть кам’яні надра. Ті теж вимагають уваги, бо за її браком можуть постраждати всі частини Геї. Ми ж не хочемо зайвого виверження вулкана, правда?
– Ні, – відповів Тревіз. – Зайвого – ні.
– Ви не дуже вражені, правда?
– Слухайте, у нас є світи, холодніші за середньостатистичні, і є тепліші; є світи, переважно вкриті тропічними лісами, і світи величезних саван. Немає двох схожих світів, і кожен із них слугує домівкою тим, хто до нього звик. Я звичний до відносно м’якої погоди Термінуса – ми, власне, приборкали її майже до рівня помірності Геї, але мені подобається хоча б тимчасово вириватись куди-інде. Чого немає в Геї, Блісс, але є в нас, так це різноманіття. Якщо Гея розшириться до Галаксії, чи змусять кожен світ Галактики стати помірним? Одноманітність буде нестерпна.
– Якщо це так, і різноманіття здаватиметься бажаним, різноманіття буде підтримано.
– Наче, так би мовити, дарунок від центрального комітету? – сухо спитав Тревіз. – У межах прийнятного для них, звісна річ? Я б усе ж таки лишив це природі.
– Але ви не лишили це природі. Усі населені світи Галактики видозмінювали. Кожен із них на початку перебував у некомфортному для людства природному стані, і кожен з них перетворювали, доки вони не ставали настільки помірними, наскільки це було можливо. Якщо цей світ холодний, я певна, це тому, що його мешканці не могли відігріти його більше без непомірних витрат. І навіть так можна бути впевненими, що території, які вони безпосередньо населяють, штучно доведено до м’якого клімату. Тож облиште цю надмірну праведність про «лишити це природі».
– Припускаю, ви говорите від імені Геї.
– Я завжди говорю від імені Геї. Я і є Гея.
– Тоді, якщо Гея настільки впевнена у власній вищості, навіщо вам потрібне моє рішення? Чому ви не почали без мене?
Блісс помовчала, ніби збираючись із думками, і відповіла:
– Тому що надмірна віра в себе нерозважлива. Природно, що ми бачимо власні позитивні риси краще за недоліки. Ми прагнемо чинити правильно – не на нашу думку, а об’єктивно, якщо об’єктивна рація взагалі існує. Ваш підхід здається нам максимально наближеним до об’єктивної правильності, тож ми йдемо за вами.
– Ага, я аж такий об’єктивний, – із жалем сказав Тревіз, – що навіть не розумію власного рішення та шукаю йому виправдання.
– Ви його знайдете.
– Сподіваюся.
– Власне, старий друже, – втрутився Пелорат, – мені здається, що в цій останній суперечці доволі легко взяла гору Блісс. Чому ви не визнаєте, що її аргументи виправдовують ваше рішення зробити Гею майбутнім трендом для людства?
– Бо я не чув цих аргументів, коли ухвалював рішення, – відрізав Тревіз. – Я не знав усіх цих подробиць про Гею. На мене вплинуло щось інше, принаймні підсвідомо; щось, не залежне від даних про Гею, але точно ґрунтовніше. І саме це я щосили намагаюся збагнути.
Читать дальше