Жан-Жак Руссо - Сповідь

Здесь есть возможность читать онлайн «Жан-Жак Руссо - Сповідь» — ознакомительный отрывок электронной книги совершенно бесплатно, а после прочтения отрывка купить полную версию. В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Город: Харків, Год выпуска: 2014, ISBN: 2014, Издательство: Array Литагент «Фолио», Жанр: literature_18, foreign_prose, foreign_language, на украинском языке. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.

Сповідь: краткое содержание, описание и аннотация

Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «Сповідь»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.

Жан-Жак Руссо (1712–1778) – видатний французький філософ епохи Просвітництва. Його «Сповідь» – найвідоміший автобіографічний роман у світовій літературі, який уже понад двісті років привертає увагу широкого читацького загалу. Свій останній твір Руссо вважав дослідженням людської душі. Відтворюючи події свого життя та власні переживання, філософ оголює «всю правду своєї натури», включаючи найінтимніші й найбрудніші її лабіринти. Починаючи «Сповідь» із самого народження, Руссо розповідає про своє дитинство і юність, про те, як йому довелося пробиватися у чужому ворожому оточенні, вражаючи читача не лише викладенням автобіографічного матеріалу, а й сміливим, тонким самоаналізом.

Сповідь — читать онлайн ознакомительный отрывок

Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «Сповідь», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.

Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

224

Папоманія – вигадана Рабле країна з роману «Гарґантюа та Пантаґрюель» (1532–1564), де жили ревні католики, що вели боротьбу проти Папофігії, мешканці якої показали фігу портрету Папи Римського.

225

Рядок із байки Лафонтена «Диявол Папефігії».

226

Робота Пенелопи. – Дружина Одіссея Пенелопа вдень плела килим, а вночі розпускала, чекаючи чоловіка і не бажаючи погоджуватись на новий шлюб. Робота Пенелопи в літературі стала метафорою творення, яке неможливо закінчити.

227

Рукопис зберігається в Женевській бібліотеці.

228

В оригіналі слово «сповідь» використано у множині, що вказує на відсутність внутрішньої цілісності суб’єкта, на усвідомлення героєм-оповідачем хаосу свого внутрішнього світу та, відповідно, неможливості здійснити сповідь в однині (як одного «Я»). Традиційно «Сповідь» і Руссо, і Авґустина перекладають зі зміною числа на однину.

229

«Сповідь», як і рукопис «Юлії, або Нової Елоїзи», перейшли у власність Терези після смерті Руссо, яка доручила маркізу Жирардену опікуватися виданням. Жирарден написав «Лист про смерть Ж.-Ж. Руссо»; в його маєтку Шато де Ерменонвіль знайшов притулок в останні дні свого життя Жан-Жак Руссо, де був похований на тополиному острові, який за кілька днів до своєї смерті назвав місцем бажаного вічного спочинку. Острівець був названий Елізіумом (так називає свій сад героїня Руссо Юлія в романі «Юлія, або Нова Елоїза») і став місцем паломництва.

230

Поль-Клод Мульту (1731–1787) – пастор у Женеві, знайомий з Руссо з 1754 р., з міркувань совісті відмовився від сану; залишився вірним другом Руссо. В 1778 р. Руссо передав йому рукопис «Сповіді», першу частину якої той почав друкувати у 1781 році.

231

П’єру Дюпейру Руссо віддав перший варіант «Сповіді» та прямо висловив свою волю, щоб книжку було видрукувано після його смерті.

232

Саме цей варіант Тереза Левассер передала Конвенту. Він складається з усіх 12 книг і зараз зберігається в бібліотеці французького парламенту.

233

П’єр був присутнім на пам’ятній вечері Руссо та його батька, на якій було передано рукопис «Сповіді» Мульту у травні 1778 року.

234

Цитується за: Руссо Ж.-Ж . Предисловие к «Нарциссу» // Руссо Ж.-Ж. Педагогические сочинения. – М., 1981. – Т. 2. – С. 74, 76, 77.

235

Старобинский Ж. Поэзия и знание: История литературы и культуры. – Т. 1. – М.: Языки славянской культуры, 2002.

236

Філіп Лежен – французький соціолог літератури, найвідоміший дослідник автобіографії.

237

Журнал « L’Année littéraire» (Літературні роки) (1776–1791), девізом якого був вираз «Parcere personis, dicere de vitiis»: попри те, що у заголовках статей, які у відповідності до просвітницької традиції називалися листами, вказувалися конкретні імена (наприклад: Руссо, Вольтер), матеріал покликаний був засуджувати вади, не торкаючись життя особи. Про «Сповідь» Руссо матеріал міститься в «L’Année littéraire». – 4. – 1782. – С. 145–175.

238

Маска видавця дозволяє автору «Юлії, або Нової Елоїзи» відкрито брати на себе відповідальність за книгу та за читача, сформованого нею.

239

Зібрання творів, І, Сповіді. Інші автобіографічні тексти. – Галлімар, Плеяда, 1959. – С. 1148–1155.

240

У четвертій частині «Еміля» вустами вікарія з Савойї проголошується думка Руссо про те, що релігія коріниться у почутті. Цю думку не могло сприйняти тогочасне суспільство беззастережно, її вважали зухвальством. Вийшов наказ заарештувати Руссо, і він змушений був тікати спочатку до Невшателя (тоді прусського Ноєнбурґа), а потім до Англії.

241

Цитується за книгою французького історика та літературознавця Шюке А. М. (1853–1925) «Ж.-Ж. Руссо», яка написана в 1896 р.

242

Архангел гучними звуками сурми повідомить про воскресіння мертвих для Страшного суду. Використання цієї метафори в тексті Руссо покликане підкреслити об’єктивність суджень про себе в різні періоди часу, які відійшли, стали минулим, але у письмі, названому сповіддю, воскресають, щоб людина могла сама, без сторонньої допомоги, судити себе, подати досвід свого існування.

243

У вступі до першого видання «Сповіді» в Невшателі ця думка була наведена в дещо іншому формулюванні: «…показати людину у всій правді природи, і це має бути не хто інший, як саме я. Так, я, я сам, оскільки я не знаю нікого іншого, хто б міг зробити таку ж справу, яку я починаю», і «цією людиною буду я. Я один. Я відчуваю своє серце і я знаю людей».

Читать дальше
Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Похожие книги на «Сповідь»

Представляем Вашему вниманию похожие книги на «Сповідь» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.

Отзывы о книге «Сповідь»

Обсуждение, отзывы о книге «Сповідь» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.

x