Лист ХІ частини IV роману «Юлія, або Нова Елоїза» містить опис останніх хвилин героїні, зокрема її відповідь на питання священика, чи бажає вона померти у згоді з вимогами протестантської церкви. Відповідь є ілюстрацією поглядів Руссо, тотожних ідеям, які він подає у «Сповіданні віри савойського вікарія» та «Емілі».
«Чуттєва мораль, або Матеріалізм мудреця» (1756) – задум залишився нереалізованим.
«Музичний словник» – статті та огляди Руссо про музику зібрані у цій праці (1767). Опозиція мелодії та гармонії була головною в музичній теорії Руссо.
Кастель Шарль-Ірене, абат Сен-П’єр (1658–1743) – французький публіцист і філософ, попередник енциклопедистів, який запропонував для розв’язання міждержавних конфліктів створити європейський трибунал, автор знаменитої книги «Проект вічного миру».
Прямодушний Альцест, персонаж п’єси Мольєра «Мізантроп», вислухавши бездарний сонет, говорить у вічі авторові, що він про нього думає.
Поема Вольтера «Про руйнування Лісабона», присвячена землетрусу в Португалії.
У поемі «Про руйнування Лісабона» (1756) Вольтер виступає проти ідеї блага провидіння, на що Руссо відповідає «Листом про провидіння» (1756), в якому доводить, що джерелом зла у світі є сама людина, зіпсута культурою.
« Кандід » (1759) – один з найвідоміших творів Вольтера, окрім полеміки з Руссо про провидіння містить цілий комплекс просвітницьких ідей та світоглядних концептів, закінчується фразою, що стала афоризмом: «Треба обробляти свій сад».
Фессалія – на її території знаходиться гора Олімп.
Борромейські острови – архіпелаг на італійському озері Лаго-Манджоре, дуже живописний.
Сен-Ламбер Жан-Франсуа (1716–1803) – французький поет, письменник та філософ, член Французької академії.
Вольмар і Юлія – персонажі роману «Юлія, або Нова Елоїза». Вольмар, чоловік Юлії, вище за все ставить доброчинність та мораль, що дозволяють йому залишати закоханих Юлію та Сен-Пре наодинці, відпускати у мандрівку; а коли під час відвідин саду Юлії Сен-Пре ніяковіє, згадуючи події молодості, Вольмар докоряє йому обурено: «Рука доброчинності насадила цей сад». Після смерті Юлії Вольмар передає останній лист Юлії, в якому міститься зізнання у вічній любові, Сен-Пре.
Йдеться про Робера Дам’єна, який 5 січня 1757 р. поранив Людовіка XV.
Елізіум – так Юлія з роману Руссо називає свій сад (лист ХІ третьої частини). Ця латинізована форма давньогрецького виразу «Єлисейські Поля» несе в собі відсилку до частини підземного царства, що була обителлю душ блаженних, де царювала вічна весна і не було хвороб та страждань.
«Побічний син» (1757) – п’єса Дідро нового зразка (на відміну від класицистичної трагедії персонажі в ній – звичайні люди середнього класу).
Ля Флер і Ґлор’є – лакей і його хазяїн, зарозумілий вельможа, персонажі комедії Детуша «Хвастун».
Філіп Детуш – французький драматург післямольєрівського періоду, який писав епіграми на енциклопедистів.
Білий Тиран – у французькій мові однаково звучать вирази tyran le blanc (білий тиран) та tirant le blanc (той, хто користується білилами).
Персонаж з однойменної комедії Мольєра.
Згодом я дав Троншену прізвисько Жонглер, але це було багато пізніше – після того, як він відкрито став моїм ворогом і став жорстоко переслідувати мене в Женеві та інших місцях. Але я скоро перестав уживати навіть це прізвисько, коли остаточно став жертвою гонінь. Низька помста відразлива для мого серця, а ненависть не може в ньому пустити коріння. (Прим. автора.)
Відколи це написано, Ґрімм зробив цей крок з цілковитим і незбагненним успіхом. Мені здається, це Троншен додав йому необхідної мужності і вказав засоби. (Прим. автора.)
Руссо побоювався, що театр в його рідному місті сприятиме розтлінному впливу цивілізації.
Сир. 22: 23–25: Якщо ти на друга витяг меч, не впадай у відчай, бо можливе повернення дружби. Якщо ти відкрив вуста проти друга, не бійся, бо можливе примирення. Тільки ганьба, гордість, відкриття таємниці і підступне лиходійство можуть відігнати всякого друга.
Читать дальше
Конец ознакомительного отрывка
Купить книгу