Жіль Блаз – головний герой роману Лесажа «Жіль Блаз» (1715). Йдеться про епізод, коли герой, змінивши ряд посад, влаштовується секретарем до архієпископа, який зобов’язує правдиво оцінювати його проповіді. За висловлену правдиву критику Жіля Блаза одразу звільняють.
«Дослідження про походження мов» – трактат не має чіткого датування, не був опублікований за життя Руссо, детально розглядається Ж. Дерріда у праці «Про граматологію».
Веселий край, привабливий і милий,
Народжує людей, на себе схожих (італ.) —
рядки з поеми Т. Тассо «Звільнений Єрусалим», присвячені Турені.
Г’юм Девід (1711–1776) – шотландський філософ, історик, економіст і публіцист, представник емпіризму, скептицизму й агностицизму. Під час перебування Руссо в Англії (1766–1767) він спочатку товаришував з Г’юмом, але потім вони розірвали дружні стосунки.
Лікантропія – психоз, під час якого хворому здається, що він обертається на звіра.
Банерет – дворянин, який має право на власний військовий прапор із зображенням його герба.
Коріолан, полководець вольсків – римський полководець (V ст. до н. е.), засуджений на вигнання, незважаючи на заслуги перед Римом. Перейшов до ворогів Рима, вольсків, де його добре прийняли, хоча раніше він їх перемагав.
Архієпископ Паризький Крістоф де Бомон виступав проти вільнодумців. У своєму «Посланні» (1762) він засудив «Еміля», назвав Руссо безумцем, брехуном та нечестивцем і заборонив своїй пастві тримати цю книгу в себе дома. «Відповідь Руссо, громадянина Женеви», де автор жорстко критикує офіційну релігію, стала одним з найвідоміших творів Руссо.
В «Основах музики» д’Аламбера я знайшов багато місць, узятих з моїх праць про це мистецтво, написаних для «Енциклопедії» і переданих йому за кілька років до виходу його «Основ». Не знаю, чи брав він якусь участь у книзі, названій «Словник красних мистецтв», але я знайшов там статті, слово в слово списані з моїх, і притому задовго до того, як ці самі статті були надруковані в «Енциклопедії». (Прим. автора.)
«Листи з села» – твір Жана-Робера Троншена (виведеного в «Сповіді» як головний прокурор Троншен), прихильника аристократичної партії Женеви, супроти якої виступав Руссо. Як головний прокурор, він відкрив справу проти Руссо та домігся засудження автора і його книг «Еміль», «Суспільний договір».
Усі принишкли (лат.).
Я учинив гріх (лат.).
Фенелон – архієпископ м. Камбре та письменник, автор «Телемаха» (1699); Берне – женевський єпископ, який сприяв переходу пані де Варанс з протестантизму в католицьку віру; Катіна – маршал Франції, один з найвідоміших полководців короля Людовіка XIV.
«Діалоги Фокіона» (1763) – твір Маблі, в якому він висловлює свої політичні погляди у вигляді перекладу неіснуючого грецького рукопису афінського оратора та політичного діяча IV ст. до н. е. Фокіона.
У четверту частину аркуша (про формат книжки).
Це нещастя почалося з самого початку мого перебування в Івердоні; коли банерет Роген через рік чи два після мого від’їзду з цього міста помер, старий батько Роген з гіркотою повідомив мене, що знайшов у паперах свого родича докази його участі в змові, яка мала на меті вигнати мене з Івердона і Бернської держави. Ця обставина надзвичайно ясно доводила, що змова не була, як це стверджували, справою ханжів, оскільки банерет Роген не тільки не був святенником, а й доходив у своєму матеріалізмі та атеїзмі до нетерпимості й фанатизму. Втім, ніхто в Івердоні так не доглядав мене і не виявляв мені стільки уваги, похвал і лестощів, як зазначений банерет Роген. Він точно дотримувався улюбленого тону моїх переслідувачів. (Прим. автора.)
Флегетон – міфологічна вогняна ріка у підземному царстві, де перебувають душі померлих людей, які за життя скоїли вбивство кревного родича.
Івердон-ле-Бен – місто у Швейцарії.
Можливо, варто буде зауважити, що в мене залишився там завзятий ворог в особі такого собі пана Дю Терро, мера Верр’єра. Цього чиновника не надто шанували в окрузі, але його брат був чесною людиною і служив у конторі пана Сен-Флорантена. Мер іноді навідувався до брата ще до історії зі мною. Такі маленькі спостереження, самі по собі малозначні, можуть привести згодом до розкриття багатьох інтриг. (Прим. автора.)
Читать дальше
Конец ознакомительного отрывка
Купить книгу