Айзек Азімов - Фундація та Земля

Здесь есть возможность читать онлайн «Айзек Азімов - Фундація та Земля» — ознакомительный отрывок электронной книги совершенно бесплатно, а после прочтения отрывка купить полную версию. В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Город: Харків, Год выпуска: 2021, ISBN: 2021, Жанр: literature_20, foreign_sf, Фантастика и фэнтези, на украинском языке. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.

Фундація та Земля: краткое содержание, описание и аннотация

Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «Фундація та Земля»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.

Ґолан Тревіз – депутат Ради Термінуса, пілот «Далекої зірки» та людина, яка ухвалила найважливіше в історії людства рішення, твердо переконаний: він знайде Землю. Ту саму легендарну прабатьківщину, згадки про яку було знищено в усіх відомих світах. Мусить знайти, адже Галактика опинилася на доленосному роздоріжжі. Яким шляхом їй іти? Створити Другу Галактичну Імперію за Планом Селдона чи злитися в єдиний надорганізм – Гею і назавжди відмовитися від індивідуальності? Земля розвіє всі сумніви. Тож Тревіз разом з істориком Пелоратом і геянкою Блісс вирушають на небезпечні, безнадійні, неймовірні пошуки першо-світу – забутої колиски всього життя…
В формате PDF A4 сохранен издательский макет книги.

Фундація та Земля — читать онлайн ознакомительный отрывок

Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «Фундація та Земля», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.

Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

– Мрії бувають неможливими, однак їх усе одно мріють. Термінус розташований на самісінькому краю Галактики й фактично править нею, хоча має п’ятсотлітню історію, коротшу, ніж у будь-якого іншого світу. А хіба не мав би Компореллон? Га? – Тревіз усміхався.

Лізалор була незворушна.

– Як ми розуміємо, Термінус досягнув цього статусу завдяки Плану Гарі Селдона.

– Це психологічне підґрунтя його першості, і Термінус протримається, напевно, рівно стільки, скільки в цю догму віритимуть. Уряд Компореллона може й не вірити. Утім Термінус має і технологічне підґрунтя. Панування Термінуса над Галактикою, безперечно, опирається на розвинені технології – як-от гравітаційний корабель, що його ви так жадаєте. Жоден інший світ, крім Термінуса, не використовує гравітаційні кораблі. Якби Компореллон такий мав і зміг би детально вивчити його внутрішні механізми, це однозначно стало б величезним технологічним кроком уперед. Не думаю, що цього вистачило б, щоб скоротити відставання від Термінуса, проте ваш уряд може так вважати.

– Ви не можете казати цього серйозно. Будь-який уряд, що лишив би корабель собі попри бажання Фундації, точно спізнав би її гнів, а історія демонструє, що Фундація в гніві буває доволі неприємна.

– На гнів Фундації можна наразитися тільки тоді, коли Фундація знає, що їй є на що гніватися.

– У такому разі, Тревізе, якщо припустити, що ваш аналіз ситуації – не фантазія божевільного, чи не було б вам вигідно віддати нам корабель і торгуватися до останнього? За ходом вашої аргументації, ми б добре заплатили за шанс отримати його тихцем.

– І чи могли б ви тоді покладатися на те, що я не доповім про це Фундації?

– Авжеж. Бо ж вам довелося б доповісти про власну роль.

– Я міг би доповісти, що діяв під тиском.

– Так. Хіба що ваша розважливість підказала б вам, що ваша мер ніколи в це не повірить. Ну ж бо, погоджуйтеся.

Тревіз похитав головою.

– Не погоджуся, мадам Лізалор. Корабель мій і мусить моїм лишатися. Як я вже казав, він вибухне з надзвичайною потужністю, якщо ви спробуєте відімкнути його силоміць. Запевняю вас, я кажу правду. Не покладайтеся на те, що це блеф.

Ви могли б відчинити його й дати комп’ютеру нові вказівки.

– Безперечно, але я цього не робитиму.

Лізалор тяжко зітхнула.

– Ви ж знаєте, що ми могли б змусити вас передумати – учинивши щось як не з вами, то з вашим другом, доктором Пелоратом, чи з дівчиною.

– Тортури, міністерко? Так каже ваш закон?

– Ні, депутате. Але нам не обов’язково було б вдаватися до чогось аж такого грубого. Завжди є психічний зонд.

Відколи Тревіз зайшов до помешкання міністерки, він уперше похолов.

– На це ви теж не маєте права. Використання психічного зонда поза медичними цілями заборонено в усій Галактиці.

– Однак якщо ми доведені до відчаю…

– Я готовий ризикнути, – спокійно відказав Тревіз, – бо це не піде вам на користь. Моя рішучість зберегти корабель така глибока, що психічний зонд знищить мій розум, перш ніж змусить його віддати. – Оце був блеф, подумав він, і похолов ще сильніше. – І навіть якби ви зуміли майстерно переконати мене, не знищуючи мого розуму, і якби я відчинив корабель, роззброїв його та передав вам, це так само нічого б вам не дало. Корабельний комп’ютер навіть розвиненіший за корабель, і він чомусь – не знаю чому – розроблений так, що працює на повну потужність тільки зі мною. Я б назвав його персональним комп’ютером.

– Гадаю, тоді б ви залишили собі корабель і лишилися б його пілотом. Чи не бажали б ви пілотувати його для нас як почесний громадянин Компореллона? Велика зарплатня. Чимала розкіш. Для ваших друзів також.

– Ні.

– То що ви пропонуєте? Щоб ми просто дозволили вам і вашим друзям запустити корабель і полетіти геть у Галактику? Попереджаю, перш ніж це станеться, ми можемо просто повідомити Фундацію, що ви тут із кораблем, і лишити решту їм.

– І втратити корабель самим?

– Якщо нам судилося його втратити, можливо, ми радше віддали б його Фундації, ніж безсоромному чужинцю.

– Тоді дозвольте мені запропонувати власний компроміс.

– Компроміс? Що ж, я слухаю. Кажіть.

– У мене важлива місія, – почав Тревіз, ретельно добираючи слова. – Вона почалася за підтримки Фундації. Здається, цю підтримку припинили, однак місія досі важлива. Дозвольте мені отримати натомість підтримку Компореллона, і якщо я успішно впораюся з місією, виграє від цього Компореллон.

– І ви не повернете корабель Фундації? – із сумнівом спитала Лізалор.

Читать дальше
Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Похожие книги на «Фундація та Земля»

Представляем Вашему вниманию похожие книги на «Фундація та Земля» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.

libcat.ru: книга без обложки
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов - Кінець Вічності
Айзек Азімов
Айзек Азимов - Межа Фундації
Айзек Азимов
Айзек Азимов - Друга фундація
Айзек Азимов
Айзек Азімов - Межа Фундації
Айзек Азімов
Отзывы о книге «Фундація та Земля»

Обсуждение, отзывы о книге «Фундація та Земля» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.

x