Айзек Азімов - Межа Фундації

Здесь есть возможность читать онлайн «Айзек Азімов - Межа Фундації» — ознакомительный отрывок электронной книги совершенно бесплатно, а после прочтения отрывка купить полную версию. В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Город: Харків, Год выпуска: 2020, ISBN: 2020, Жанр: literature_20, foreign_sf, Фантастика и фэнтези, на украинском языке. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.

Межа Фундації: краткое содержание, описание и аннотация

Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «Межа Фундації»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.

Другу Фундацію знищено. Перша Фундація – єдина влада, що контролює Галактику. Принаймні так вважали тривалий час. Але сумніви почали ширитися столицею Першої Фундації. Колишнього офіцера космофлоту Ґолана Тревіза звинувачують у державній зраді й висилають зі столиці з таємним наказом – знайти Другу Фундацію. Разом із ним вирушає професор-міфолог Янов Пелорат, який прагне розшукати Землю – древню колиску людства. Та в незриму битву за владу вступає третя сила, здатна підкорити собі не лише обидві Фундації, а й усю Галактику…

Межа Фундації — читать онлайн ознакомительный отрывок

Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «Межа Фундації», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.

Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

– Ви що, маєте мене за ідіотку? Звичайно ж, вона залишиться тут.

– Як заручниця?

– Якщо вам подобається це слово, то так. Я волію казати, що ви піддасте себе небезпеці, а моє добре серце хоче, щоб вона залишилася тут, де їй буде комфортно. Дискусій я не допускаю. Ви так само під арештом, як і Тревіз, і я переконана: ви розумієте, що я мушу діяти швидко, перш ніж мине ейфорія, яка нині охопила Термінус. Боюся, що моя зоря скоро закотиться за обрій.

4

Коделл сказав:

– Щось ви не дуже до нього поблажливі, пані мер.

Мер гмикнула у відповідь:

– З якого дива? Він зрадив друга.

– Це було для нас корисно.

– Так, щойно це сталося. Але наступна його зрада вже може не принести такої користі.

– А чому вона мала б статися?

– Годі вам, Лайоно, – роздратовано сказала Бранно, – не грайтеся зі мною. Кожен, хто демонструє здатність до дворушництва, має завжди бути під підозрою, бо здатен учинити його знову.

– Він може використати цю здатність, щоб знову об’єднатися з Тревізом. Разом вони можуть…

– Ви ж у це не вірите. Хоч який дурний і наївний, Тревіз прямує просто до цілі. Він не розуміє зради й за жодних обставин не довіриться Компорові вдруге.

Коделл сказав:

– Перепрошую, мере, але дозвольте мені впевнитися, що я вловив хід ваших думок. Наскільки ви можете довіряти Компору? Звідки ви знаєте, що він стежитиме за Тревізом і звітуватиме? Ви розраховуєте на те, що страх за дружину його стримає? Або його туга за нею і прагнення повернутися?

– І те, і те – важливий чинник, але я не покладаюся на це повністю. На кораблі Компора буде гіперреле. Тревіз підозрюватиме переслідування і шукатиме цей пристрій. А Компор, як переслідувач, гадаю, не підозрюватиме про стеження і не стане обшукувати корабель. Звичайно, якщо він це зробить і знайде гіперреле, то нам доведеться покладатися на привабливість його дружини.

Коделл засміявся.

– Подумати тільки, а колись мені доводилося вас учити. І яка ж мета переслідування?

– Подвійний захист. Якщо Тревіза спіймають, то, можливо, Компор продовжить його справу й дасть нам інформацію, якої той не зможе дістати.

– Ще одне запитання. Що, як Тревіз якимось робом знайде Другу Фундацію і ми дізнаємося про її існування від нього чи від Компора або матимемо підставу підозрювати, що вона таки існує, незважаючи на смерть обох?

– Сподіваюся, що Друга Фундація таки існує, Лайоно, – сказала вона. – У будь-якому разі план Селдона недовго нам прослужить. Великий Гарі Селдон розробив його в дні занепаду Імперії, коли розвиток технологій майже зупинився. Селдон теж був продуктом свого часу, і якою б геніальною не була його напівміфічна наука психоісторія, вона не могла перевершити свої витоки. Вона точно не сприятиме швидкому технологічному поступу. Фундація досягла цього, а надто за останнє століття. Ми маємо пристрої виявлення маси, про які раніше й не мріяли, комп’ютери, що можуть реагувати на думку, а найголовніше – психічний захист. Друга Фундація вже не може нас контролювати, якщо й була на це здатна. У свої останні роки перебування при владі я хочу стати людиною, яка виведе Термінус на новий шлях.

– А що, як Другої Фундації справді не існує?

– Тоді ми відразу вийдемо на новий шлях.

5

Неспокійний сон, що зрештою прийшов до Тревіза, тривав недовго. Його плеча вдруге торкнулися.

Тревіз підскочив, сонний та абсолютно нездатний втямити, чому це він опинився в чужому ліжку.

– Що… Що?

Пелорат звернувся до нього, вибачаючись:

– Перепрошую, депутате Тревіз. Ви мій гість і я мушу дати вам відпочити, але тут мер. – Він стояв біля ліжка у фланелевій піжамі й трохи тремтів. Чуття Тревіза пожвавилися до рівня втоми від безсоння, і він усе згадав.

Мер розмістилась у вітальні Пелората, стримана, як завжди. Поруч із нею був Коделл, який злегка тер свої білі вуса.

Тревіз підтягнув свій пояс до належної зручності й подумав, як довго ці двоє – Бранно та Коделл – могли перебувати окремо одне від одного.

Тревіз глузливо зауважив:

– Рада ще не оговталася? Її члени не зацікавилися відсутністю одного з них?

Мер відповіла:

– Так, ознаки життя є, але їх недостатньо, щоб вам була від того якась користь. Я й досі маю владу, щоб змусити вас відлетіти. Вас заберуть до Дальнього космопорту…

– Чому ж не до Космопорту Термінуса, пані мер? Невже мене позбавлять можливості побачити прощальні сльози багатотисячної публіки?

– Бачу, ви відновили свою схильність до підліткової глупоти, депутате, і це мене тішить. Вона присипляє те, що могло б обернутися явним нападом мук сумління. З Дальнього космопорту ви з професором Пелоратом тихо вирушите в подорож.

Читать дальше
Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Похожие книги на «Межа Фундації»

Представляем Вашему вниманию похожие книги на «Межа Фундації» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.

libcat.ru: книга без обложки
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов
Айзек Азімов - Кінець Вічності
Айзек Азімов
Айзек Азимов - Межа Фундації
Айзек Азимов
Айзек Азімов - Фундація та Земля
Айзек Азімов
Отзывы о книге «Межа Фундації»

Обсуждение, отзывы о книге «Межа Фундації» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.

x