Ольга Кобилянська - Земля (збірник)

Здесь есть возможность читать онлайн «Ольга Кобилянська - Земля (збірник)» — ознакомительный отрывок электронной книги совершенно бесплатно, а после прочтения отрывка купить полную версию. В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Город: Харків, Год выпуска: 2006, ISBN: 2006, Издательство: Array Литагент «Фолио», Жанр: literature_20, foreign_prose, на украинском языке. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.

Земля (збірник): краткое содержание, описание и аннотация

Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «Земля (збірник)»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.

Повість «Земля» – вершина реалізму письменниці. Цей твір, завдяки своїй великій життєвій правді і високій художності, став одним з найвідоміших в українській літературі. Усім своїм єством пов’язаний із землею герой повісті Івоніка Федорчук. Він шанує і береже землю, тяжко працює на ній усе своє життя, плекаючи надію, що вона принесе щастя його синам. Але ж боротьба за землю, яка роками точилася в його родині, зруйнувала душі рідних людей, призвела до трагедії, до братовбивства. Із втратою сина втрачає Івоніка свої мрії і сподівання, свою віру в землю.
До книжки також увійшли оповідання «Природа» і «Valse mеlancolique».

Земля (збірник) — читать онлайн ознакомительный отрывок

Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «Земля (збірник)», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.

Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Повернула по трьох роках побуту з Італії і привезла з собою прекрасного дволітнього хлопчину, темного, мов із бронзи, з її очима.

– Де твій чоловік? – спитала я її, коли зложила мені візит, елегантна, пишна, мов княгиня. Вона підсунула високо брови й поглянула на мене здивованими очима.

– Чоловік? Я не маю «чоловіка». Батько мого хлопця остався там, де був. Не могли погодитися в способі життя, і коли не хотів мене зрозуміти, я покинула його. Але хлопець – мій. Я заробляю сама на нього, і він – мій. Ніхто не має права до нього, окрім мене. Те право закупила я своєю доброю славою. Але – ти того не розумієш!

І може, справді, я того не розумію! Але… що з нею, що поступила так собі? Може, вона й винувата… хоч… розібравши докладно її предивну вдачу, мені годі кинути на неї каменем. Я переконана навіть, що й «музика», той пречистий type antique, не була б відвернулася від неї. Сама казала, що було б шкода псувати ту наскрізь артистичну індивідуальність, що нехай би виживала вповні!

Лиш вона не могла вижити вповні.

Як і опиралася всьому напорові згубної сили, майже класичною рівновагою сильного духу, – самій музиці вона не могла опертися. А її «кінець» сховався був у неї в ту музику. Визирав із неї пориваючою красою смутку й меланхолії, і саме тоді, коли грала свої композиції й фантазії, і коли купалася в ній, як у своїм властивім елементі…

Не можу позбутися до сьогоднішньої днини думки, що музика позбавила її життя…

Одною-одніською, тоненькою струною вбила її!..

Примітки

1

Кругом нас знаходиться якась безодня, що її вирила доля, але тут, у наших серцях, вона найглибша (нім.).

2

Одностайна – одноманітна.

3

Штивний – цупкий, застиглий.

4

Гоппляц (від нім. Hauptplatz) – центральне місце, головна площа.

5

Барда – сокира.

6

Ґердани та бодзики – прикраси з бісеру та клаптиків матерії.

7

Мати храп – мати на оці.

8

Туй-туй —ось-ось.

9

Уроювати – фантазувати, вигадувати, уявляти.

10

Не ялося – не годилося.

11

Стрій – одяг.

12

Двірник – голова громади, староста.

13

Відворкувати – знехотя відповідати.

14

Ади – диви.

15

Нехарно – нечисто, брудно.

16

Волічка —шерстяні нитки для вишивання.

17

Зіштивніле —застигле.

18

Нанашка —хрещена мати.

19

Ширінка – хустка.

20

Погуляти – потанцювати.

21

Шовкова рікля – шовкова в різних пасах сукня, де станок пришитий до спідниці, і без рукавів. (Прим. О. Кобилянської.)

22

Кутаси – китиці.

23

Сестрінка – племінниця.

24

Вчасно —рано.

25

Грижа – біль, журба, докір.

26

Бадіко —звертання до старшого роками.

27

Стрільба —рушниця.

28

Шутер – гравій, рінь, жорства.

29

Бранка – призов.

30

Адіть – дивіться.

31

Скарбона – скарб.

32

Клячати – стояти на колінах.

33

Бурдей – землянка.

34

Пивничний – підвальний, підземний.

35

Вуйко —дядько.

36

Фудулитися – пиндючитися, гордувати.

37

Затроєний – отруєний.

38

Під – горище.

39

Перепудити —перелякати.

40

Борше – швидше.

41

Трійло – отрута.

42

Кулеша – мамалиґа.

43

Гарувати —тяжко працювати.

44

Устати – минути.

45

Присилена —прив'язана.

46

Відтак —пізніше.

47

Трілер – трель.

48

Острота – суворість.

49

Бутний – гордий, чванькуватий.

50

Як ялося – як належить.

51

Заєдно – постійно, весь час.

52

Рискаль – заступ.

53

Липовани – російські старообрядці, які проживали на Буковині.

54

Стариня – батько й мати.

55

Хосен – користь.

56

Знеслість – гордість, пишність.

57

Ходити на візитацію —робити обхід.

Читать дальше
Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Похожие книги на «Земля (збірник)»

Представляем Вашему вниманию похожие книги на «Земля (збірник)» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.

Володимир Вознюк - Ольга Кобилянська
Володимир Вознюк
Ольга Кобилянська - Апостол черні
Ольга Кобилянська
Oльга Кобилянська - Земля
Oльга Кобилянська
libcat.ru: книга без обложки
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - Царівна. Вибрані твори
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - Ніоба
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - Людина
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - Людина (збірник)
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - Апостол черні. Книга 1
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - В неділю рано зілля копала
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - Valse melancolique
Ольга Кобилянська
Ольга Кобилянська - У неділю рано зілля копала
Ольга Кобилянська
Отзывы о книге «Земля (збірник)»

Обсуждение, отзывы о книге «Земля (збірник)» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.

x