Анатолій Дімаров - На коні й під конем. Блакитна дитина

Здесь есть возможность читать онлайн «Анатолій Дімаров - На коні й під конем. Блакитна дитина» — ознакомительный отрывок электронной книги совершенно бесплатно, а после прочтения отрывка купить полную версию. В некоторых случаях можно слушать аудио, скачать через торрент в формате fb2 и присутствует краткое содержание. Город: Харьков, Год выпуска: 2010, ISBN: 2010, Жанр: literature_20, Историческая проза, Прочая детская литература, на украинском языке. Описание произведения, (предисловие) а так же отзывы посетителей доступны на портале библиотеки ЛибКат.

На коні й під конем. Блакитна дитина: краткое содержание, описание и аннотация

Предлагаем к чтению аннотацию, описание, краткое содержание или предисловие (зависит от того, что написал сам автор книги «На коні й під конем. Блакитна дитина»). Если вы не нашли необходимую информацию о книге — напишите в комментариях, мы постараемся отыскать её.

Анатолій Дімаров (1922–2014) – відомий український письменник, мемуарист, лауреат Шевченківської премії (1981). У дитинстві пережив Голодомор в Україні 1932–1933 років, воював на Південно-Західному фронті, побував в окупації, командував партизанським загоном, отримав поранення. Увесь цей життєвий досвід пізніше відбився у творах письменника, зокрема й у захоплюючих книжках для дітей.
В автобіографічних творах «На коні й під конем» і «Блакитна дитина» розповідається про дітлахів передвоєнних років. Ось уже кілька поколінь читачів радіють і сумують, ростуть і дорослішають разом із головним героєм Толиком. І якщо на перших сторінках книжки вони знайомляться із звичайним маленьким хлопчиком, в міру слухняним, в міру бешкетним, то розлучаються вже з солдатом, який за один день зрозумів, що таке війна, людське життя і смерть. Ця правдива і неймовірно лірична історія, часом весела, часом сумна, безперечно, буде цікава кожному читачеві, спонукаючи до осмислення життя.

На коні й під конем. Блакитна дитина — читать онлайн ознакомительный отрывок

Ниже представлен текст книги, разбитый по страницам. Система сохранения места последней прочитанной страницы, позволяет с удобством читать онлайн бесплатно книгу «На коні й під конем. Блакитна дитина», без необходимости каждый раз заново искать на чём Вы остановились. Поставьте закладку, и сможете в любой момент перейти на страницу, на которой закончили чтение.

Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

– Та куди ж ти від нас іде-еш?! Та на кого ж ти мене, сиротину, покида-а-єш?!

Час від часу Ванько повертався і розраював убиту горем «удову»:

– Не плачте, кумо, не плачте. Всі ми з землі вийшли, всі в землю й підемо. Добра у покійника була душа, царство йому небесне!

Біля ями процесія зупинилася. Микола ще енергійніше замахав кадилом. Сонька ще голосніше запобивалася, а я і Ванько, знявши паски, обережно опустили нещасного качура на дно.

Потім ми насипали високу могилу, поставили в головах хрест з перев’язаних навхрест ломак. Сонька збігала до дідової садиби, наламала дозрілих соняшників, обсадила ними могилу. Помилувавшись могилою, ми розійшлися, згадуючи для годиться добрим словом покійника.

А ввечері занепокоєний дід Стратон гасав по селу, шукаючи качура. Повертаючись уже додому, він набрів на могилу, розрив її і знайшов «покійника». Про те, що говорив у той час дід, як лаяв і кляв нас, хай напише хтось сміливіший.

На другий день розгнівані батьки справляли нам «поминки».

Викручуючи нашмаганими задками, ми голосили так, що чув, мабуть, не тільки дід, а й померлий наглою смертю качур.

Отака моя доля

Сьогодні ми збираємося в гості.

Мама зодягла нам чисті штани та сорочки і наказала:

– Біжіть, дітки, погуляйте надворі, поки я зберуся.

І дітки побігли гуляти.

Ми знали, що оте мамине збирання триває досить-таки довго, тому не боялися забаритись.

Вибігши на вулицю, ми зупинилися, розглядаючи штани. Вірніше, не штани, а великі перламутрові ґудзики, що так і вигравали до сонця.

Аж ось із сусіднього двору, стрибаючи на одній нозі, вигулькнула Сонька. Подрана сукенка підскакувала на ній за кожним тим вистрибом, на плечах метлялися дві тоненькі, перев’язані синенькими стрічечками кіски.

Помітивши нас, Сонька враз перестала стрибати, а невеликі, розбишакуваті очі її так і вп’ялися в перламутрові ґудзики.

– А в нас штани чисті, ага! – випнув Сергійко пузце. – Ісолочки!

Сонька підійшла, простягнула руку, покрутила ґудзика на Сергієвих штанях.

– Ми в гості йдемо, – додав я.

– Я щодня в гості ходжу, – відповіла Сонька і підшморгнула, пересмикнувшись худеньким лицем.

– А в мене нові штани! – вів своє Сергійко. – А в тебе немає!

– Захочу, так сто буде! – заперечила Сонька, хоч очі її аж горіли від заздрощів. – Я через увесь двір на одній нозі прострибала!

– Пхі, через двір! Я по всій вулиці прострибаю!

– А я через всеньке село!

– А я через усі села!

– А я через усю землю!

Далі стрибати нікуди, і я, переможений, замовк. Сонька ж підстрибнула на одній нозі, показала нам язика і вигукнула:

– А в нас квочка на качиних яйцях сидить!

Тут нашим хвастощам настав кінець. Квочка на качиних яйцях? Це щось дуже цікаве.

– Бре!

– От і сидить! – не здавалася Сонька. – Хочете, покажу?

– Покажи!

Соньчине обличчя відразу стало хитре, як у лисиці:

– А дасте ґудзика?

– Його ж треба відривати. Штани ж упадуть. А нам у гості йти.

– А ми іншого пришиємо. У мене є… Дасте?

Спокуса побачити незвичайну квочку і жаль за ґудзиком недовго боролися в мені.

– Тільки спершу квочку покажи.

Ми потихеньку зайшли до клуні, де сиділа квочка. Сонячне проміння пробивалося сюди сліпучими смужками, і ми спершу нічого не бачили, крім яскравих стовпців, наповнених рухливим пилком.

– Он вона, – прошепотіла Сонька, показуючи в темний куток.

Відстовбурчивши крила, квочка сиділа у старому решеті непорушно, мов нежива. Ми довго дивилися на неї, не насмілюючись підійти ближче: кожен з нас був хоч раз подзьобаний квочкою – цим страховиськом, що з лютим «кир-р!» кидається прямо межи очі, захищаючи курчат.

Та ось квочка заворушилася, заквоктала, обережно вилізла з решета. Кілька разів струсонула крилами, потягнулася, наче людина, спинаючись на замлілі лапи. Потім, заклопотано квокчучи, попростувала з клуні.

– Напитись пішла, – пояснила Сонька. – Давайте глянемо на яйця.

Щільно причинивши двері, щоб квочка не пробралася назад непоміченою, ми побігли до решета.

В затишному солом’яному кубельці лежали голубуваті качині яйця. Теплі й ласкаві, вони так і просилися до рук.

– А квочка їх не давить? – поцікавився Сергійко.

– Ні.

– А як вона сідає?

Замість відповіді, Сонька повернулася спиною до решета, обережно присіла над яйцями. Ми пирснули – такою кумедною здалася вона.

– А тепер давай гудзика! – підвелася Сонька.

Як мені не шкода ґудзика, а треба розплачуватися.

Читать дальше
Тёмная тема
Сбросить

Интервал:

Закладка:

Сделать

Похожие книги на «На коні й під конем. Блакитна дитина»

Представляем Вашему вниманию похожие книги на «На коні й під конем. Блакитна дитина» списком для выбора. Мы отобрали схожую по названию и смыслу литературу в надежде предоставить читателям больше вариантов отыскать новые, интересные, ещё непрочитанные произведения.

Анатолій Дімаров - Три грані часу
Анатолій Дімаров
Анатолій Дімаров - Вершини
Анатолій Дімаров
Анатолій Дімаров - Друга планета
Анатолій Дімаров
libcat.ru: книга без обложки
Анатолій Давидов
Анатолий Галкин - Принц на белом коне
Анатолий Галкин
Анатолій Дімаров - Біль і гнів. Книга 1
Анатолій Дімаров
Анатолій Дімаров - І будуть люди
Анатолій Дімаров
Мари Кон - Мэрлин
Мари Кон
Анатолій Дімаров - Блакитна дитина
Анатолій Дімаров
Отзывы о книге «На коні й під конем. Блакитна дитина»

Обсуждение, отзывы о книге «На коні й під конем. Блакитна дитина» и просто собственные мнения читателей. Оставьте ваши комментарии, напишите, что Вы думаете о произведении, его смысле или главных героях. Укажите что конкретно понравилось, а что нет, и почему Вы так считаете.

x